ujedinjeni protiv virusa

Jedan otok, jedan stožer: Bračani preko noći napravili kriznu web stranicu. Zasad sve ide kao 'po špagu'

17.03.2020 u 21:58

Bionic
Reading

Država ih je podijelila na jedan grad i sedam općina, ali Bračani ne mogu jedni bez drugih. Umjesto osam, osnovali su samo jedan krizni stožer za borbu protiv koronavirusa i premda je s radom počeo na petak trinaesti, zapravo se radi o vrlo sretnom rješenju. Barem zasad, i vrlo funkcionalnom

'Otok je specifična i jedinstvena sredina koja treba imati jedan sustav civilne zaštite, jedan plan gospodarenja i zajedničko postupanje u krizama. Na otočkoj koordinaciji donesena je odluka o zajedničkom kriznom stožeru, vrlo brzo smo se organizirali i dogovorili o racionalnom korištenju resursa. Ponosna sam na to kako smo složni i koordinirani usprkos rascjepkanosti', objašnjava za tportal gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Vrijedi kazati da je politička slika ovog otoka šarolika i da crveni ili plavi predznak ovdje nikada, pa ni sada, nije predstavljao veliku prepreku.

U bračkom kriznom stožeru uz nju se nalazi svih sedam općinskih načelnika, šef policije, epidemiolog, predstavnik Crvenog križa i predsjednik Nikola Martinić Dragan, inače zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva i šef operativnog požarnog područja na razini otoka. U užem sastavu kriznog stožera nalaze se isključivo operativci.

Doslovno preko noći napravljena je web stranica stozerbrac.com, na kojoj se sve potrebne informacije i obavijesti dodaju u realnom vremenu, barem nekoliko puta dnevno. 'To je jedini ovlašteni punkt za informiranje na kojemu objavljujemo dnevne izvještaje te korisne upute i savjete', dodaje Marković.

Bitno je kazati da se sve mjere i preporuke donose na razini cijelog otoka, bez toga da o tome pojedinačno raspravlja svaki od osam malih lokalnih kriznih stožera: kad je odlučeno zatvoriti vrtiće, to se dogodilo istovremeno. Kad su izrađeni leci i naljepnice, distribuirani su na cijelom otoku. Kada je u suradnji s Crvenim križem pokrenut dežurni telefon te e-mail dostupan 24 sata dnevno, bio je dostupan svim Bračanima - a upravo se organizira i volonterski tim na sličnom principu. Kada trajektom u Supetar pristignu, recimo, higijenske potrepštine - one se pravedno rasporede po cijelom otoku.

'Crveni križ dostavlja hranu onima kojima je potrebno, policija kontrolira poštuju li se mjere samoizolacije, a organizirali smo pomoć starijim osobama o kojima se nema tko brinuti. Naši ljudi su racionalni i vjerujem da neće zloupotrebljavati ovu mjeru, a za svaki slučaj pripremamo tim dragovoljaca koji će djelovati ako situacija eskalira', opisuje Ivana Marković.

Do ovog utorka u samoizolaciji se na Braču nalazilo ukupno 26 osoba - većinom u svojim kućama, ali dio ih je koristio i kuću za samoizolaciju koju je krizni stožer dobio na korištenje od jedne velike hotelske tvrtke.

Zasad sve funkcionira kao po špagu.

  • +27
Split u doba koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX