ŠTEDNJA, ALI I RAST RASHODA

Pametno ima proračun za tri godine, evo tko bi nastradao

23.08.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Stranka Pametno u utorak je po prvi puta i na svoju inicijativu predstavila projekciju državnog proračuna za iduće tri godine, a misle da bi to trebale činiti i sve ostale stranke

U Pametnom misle da izmjenama i dopunama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski Sabor treba propisati obvezu svih političkih stranaka da javnosti prije izbora predstave trogodišnji državni proračun.

Stoga, Pametno kreće s vlastitom inicijativom te će medijima i građanima predstaviti učinke svojih politika kroz trogodišnji državni proračun – prije parlamentarnih izbora.

Ivica Puljak, tajnik stranke, istaknuo je kako bi sve stranke trebale predstavljati buduće proračune. 'Unaprijedili smo svoj program, a ostale stranke već su počele slijediti naš primjer i objavljivati detaljne planove. Dižemo ljestvicu na iduću razinu i objavljujemo proračun. Želimo rasteretiti poduzetnike i reformirati javnu upravu te teritorijalni ustroj', rekao je.

Smanjivanje rashoda za plaće u BDP-u

Maja Vehovec, potpredsjednica stranke, prezentirala je proračun: 'raditi proračun za prijevremene izbore vrlo je teško jer je rok vrlo kratak. Mi smo se tog prihvatili. Trogodišnji proračun zadan je zakonskim okvirima i on treba održavati političku viziju stranke'.

Pametno želi postići gospodarski rast, jasan porezni sustav, fiskalnu prilagodbu i konačno višak u proračunu za 2019. godinu. To se može napraviti nizom mjera, između ostalog i teritorijalnom reformom kojom bi se smanjio broj županija i općina.

RTL Autor: RTL

'Postavili smo osam načela za rast: smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, smanjivanje mase plaća u BDP-u, smanjenje materijalnih rashoda, blago povećanje socijalnih transfera, smanjenje potpora i pristojbi', rekla je Vehovec.

Ona bi postavila novi porezni sustav s dvjema osnovnim stopama – porezom na dohodak i dobit. Poduzetnike bi se rasteretilo smanjenjem administrativnih pristojbi, a prihodi proračuna rasli bi zbog boljeg korištenja EU-fondova.

Rast proračuna na 125 milijardi kuna

'Jednostavan, predvidljiv sustav treba zadržati što duže. Najveći problem poreznog sustava do sada bile su stalne izmjene i dopune', kazala je. Prema Pametnom, proračun u 2017. bit će težak 118 milijardi kuna s rastom na 123, odnosno 125 milijardi kuna do 2019. godine.

Rasli bi i rashodi proračuna, ali zbog jačeg investiranja iz EU-fondova. Rashodi za plaće zaposlenih u javnom sektoru smanjili bi se s 25 na 24 milijarde kuna, a za milijardu bi pale i razne subvencije te materijalni rashodi, prognoziraju u Pametnom.

Planiraju i gospodarski rast od 3,3 posto do 2019. što bi konačno 2019. dovelo do proračunskog viška od 0,3 posto BDP-a, uz planirani rast prihoda države od 1,9 posto i pad rashoda od dva i pol posto. Rast BDP-a, rekla je Vehovec, planira se oprezno zato što glavni hrvatski trgovinski partneri također planiraju umjereni rast u idućim godinama.

Što se tiče smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, ono bi se postigla boljim upravljanjem. Broj zaposlenih moguće je smanjiti i kroz ocjenjivanje efikasnosti svakog radnika, no misle i da treba nagraditi one koji dobro rade – njihove plaće će rasti.

Ukidanje 1000 nameta i zapošljivost ljudi

'Koncentrirani smo na zapošljivost ljudi, kroz ukidanje 1000 nameta. Smanjit ćemo parafiskalne namete za milijardu kuna u tri godine. Ako tako rasteretite gospodarstvo, tada možete i Zakon o radu mijenjati da bude fleksibilniji', rekao je Puljak.

Kada je u pitanju teritorijalni preustroj, 556 općina treba smanjiti na stotinjak urbanih centara, dok 21 županiju treba racionalizirati na njih pet. Kriterij za opstanak općina je njihova samoodrživost. 'To se ne može u godinu dana, za to treba dva mandata, a rezultat toga bit će da ni jedan građanin neće lošije živjeti zato što nema općina. Plaće zaposlenih treba preusmjeriti u javne servise', rekao je Puljak.

Na pitanje koje bi industrije poticali kada bi došli na vlast, u Pametnom bi poticali ICT sektor i oslanjali bi se na 'pametne specijalizacije'. Oko ugovora koji su sindikati potpisali s Ivom Sanaderom i koji garantira rast plaća koji prati rast BDP-a, Vehovec je rekla da javni sektor treba osloboditi birokratskog tereta te dodaje da sindikati imaju pravo boriti se za svoje interese.

Puljak je prije predstavljanja proračuna predstavio kandidate u I. izbornoj jedinici. On je nositelj liste, dok je druga na listi potpredsjednica stranke Maja Vehovec. Što se tiče priklanjanja drugim političkim strankama nakon izbora, Puljak je rekao da ih brine vjerodostojnost.

'Slogan jedne stranke je Vjerodostojnost, a upravljala je Hrvatskom dvadeset godina pa nisu ništa napravili. Ostali nisu ništa bolji. Mi se od ostalih razlikujemo po ozbiljnosti. Ne vidimo se u koalicijama, vjerujemo u naše vrijednosti', zaključio je Puljak.