MIROVNI PROCES

Palestinsko-izraelski mir kao američki cilj

15.12.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Američki izaslanik George Mitchell rekao je u srijedu da SAD na Bliskom istoku i dalje podupire rješenje koje podrazumijeva postojanje dviju država, prenose agencije

Okvirni sporazum kojim bi se riješila sva pitanja 'utro bi put prema konačnom mirovnom sporazumu i on ostaje naš cilj', rekao je Mitchell nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu.

'Egipat podupire mirovni proces i provedbu rješenja koje bi podrazumijevalo dvije države', rekao je Mitchell novinarima.

Mitchell, koji je u ponedjeljak počeo novu turneju po Bliskom istoku, posjetio je Kairo i sastao se s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i predsjednikom Arapske lige Amrom Musom

'Strane su izrazile želju da Sjedinjene Američke Države nastave svoje napore i naši razgovori s njima ovih dana bit će neobično važni', rekao je nakon susreta s Mubarakom.

Mitchell je rekao da će ti razgovori biti odvojeni 'kako bi se sljedećih mjeseci postigao stvaran napredak o bitnim pitanjima načelnog sporazuma'.

Nešto prije Mitchella i predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, koji je u utorak navečer doputovao u egipatsku prijestolnicu, sastao se s Mubarakom, ali nije dao nikakvu izjavu nakon susreta.

Dan prije Mitchell je predsjedniku Abasu, u prigodi susreta u Ramali (Zapadna obala), iznio najnovije zamisli Obamine vlade o spašavanju mirovnog procesa s Izraelom.

Kako navodi palestinski čelnik, Abas je zatražio 'američka jamstva za sve možebitne pregovore, izravne i neizravne', napose 'potpun prekid gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnome Jeruzalemu', koji Palestinci žele za prijestolnicu buduće države.

Zbog zastoja u pregovorima, Palestinci su počeli tražiti druge mogućnosti, među kojima i priznanje svoje države u granicama iz 1967. Brazil i Argentina prihvatili su taj zahtjev, a Urugvaj je najavio da će to učiniti 2011.

Istodobno s Mitchellovim obilaskom regije, posebni savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame Dennis Ross, doputovao je u posjet Izraelu gdje će razgovarati s visokim sigurnosnim dužnosnicima, piše u srijedu izraelski dnevnik Yediot Aharonot.