VELIKI ZAOKRET

Palestinci pozdravljaju namjeru Washingtona da otvori urede PLO-a

27.01.2021 u 21:32

Bionic
Reading

Palestinska uprava pozdravila je u srijedu namjeru nova američke administracije Joea Bidena da ponovo otvori ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, koji je bio zatvoren tijekom predsjedanja Donalda Trumpa.

U utorak je vršitelj dužnosti američkog veleposlanika u UN-u Richard Mills tijekom videokonferencije Vijeća sigurnosti rekao da Bidenova administracija namjerava "obnoviti američke programe pomoći Palestincima i poduzeti mjere za otvaranje diplomatskih ureda koje je zatvorila prethodna administracija".

"Dobrodošli su pozitivni znakovi otvaranje konzulata za Istočni Jeruzalem, ureda PLO-a u Washingtonu i posvećenost rješenju dviju država", izjavio je Jibril Rajoub, visoku dužnosnik Fataha, stranke predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Abas predvodi PLO, međunarodno priznati entitet koji predstavlja Palestince s okupiranih teritorija i dijaspore.

Trumpova administracija je prestala financirati UN-ovu agenciju za izbjeglice (Unrwa) te zatvorila palestinsko predstavništvo u Washingtonu i američki konzulat u Jeruzalemu, koji je de facto služio kao veleposlanstvo za Palestince.

Ona je također pružila višestruku podršku Izraelu i priznala Jeruzalem glavnim gradom Izraela te ocijenila da izraelska naselja na Zapadnoj obali nisu u suprotnosti s međunarodnim pravom.