UOČI DOLASKA BIDENA

Izrael planira sagraditi 800 stambenih jedinica u židovskim naseljima

11.01.2021 u 23:13

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da će se sagraditi 800 stambenih jedinica u židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, nekoliko dana prije svečanog preuzimanja dužnosti izabranog američkog predsjednika Joea Bidena, kritičara izraelske kolonizacije.

Netanyahu koji je u kampanji za parlamentarne izbore 23. ožujka, naredio je da se "ubrza izgradnja osamstotinjak stambenih jedinica u Judeji-Samariji", što je izraelski naziv za Zapadnu obalu, palestinski teritorij koji je izraelska vojska okupirala 1967., navodi se u priopćenju premijerova ureda.

No ta odluka mora još proći nekoliko birokratskih faza prije nego ju potvrde a može se i osporiti na sudu prije nego gradnja počne.

Ova informacija dolazi nekoliko dana prije inauguracije Joea Bidena koji nije sklon širenju izraelskih naselja i koji se zauzeo za pojačanje napora radi uspostave palestinske države.

Židovska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju smatraju se nezakonitima po međunarodnom pravu.

Više od 450.000 Izraelaca živi u kolonijama na Zapadnoj obali, gdje živi 2,8 milijuna Palestinaca.

Kolonizaciju su provodile sve izraelske vlade od 1967., ali se ubrzala pod Netanyahuovim utjecajem, a posebno nakon dolaska njegova saveznika Donalda Trumpa u Bijelu kuću. 

Netanyahu želi "iskoristiti vrijeme prije odlaska aktualne američke administracije", ocijenio je Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa.

"Palestinski narod neće dopustiti Netanyahuu da predizbornu utrku koristi kako bi otimao palestinsku zemlju", rekao je.