sporazum u washingtonu

Palestinci bijesni nakon najave da će Srbija veleposlanstvo preseliti u Jeruzalem: Mi smo žrtva Trumpovih predizbornih ambicija

04.09.2020 u 23:06

Bionic
Reading

"Palestina je postala žrtva Trumpovih predizbornih ambicija", rekao je u petak Saeb Erakat, glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), nakon informacije da će Srbija svoje veleposlanstvo u Izraelu preseliti iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Tim američkog predsjednika Donalda Trumpa će "učiniti sve kako bi osigurao njegov reizbor, bez obzira hoće li to dokinuti mir", napisao je na Twitteru visoki palestinski dužnosnik, smjerajući na predsjedničke izbore koji se na jesen trebaju održati u Sjedinjenim Državama.

Trump je prije susreta s liderima Srbije i Kosova, koji su u Washingtonu razgovarali o normalizaciji odnosa, objavio da se Srbija obvezala preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem te da su Kosovo i Izrael pristali uspostaviti diplomatske odnose.

Američki predsjednik je u petak rekao da će Srbija tako postati prva europska zemlja koja je pošla za američkim primjerom, što je odluka koja bi trebala zadovoljiti evangeličko biračko tijelo republikanskog milijardera dva mjeseca prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

Istodobno je Kosovo, zemlja s "muslimanskom većinom", pristala uspostaviti "diplomatske veze" sa židovskom državom, dodao je američki predsjednik.

"Bravo! Pratit će vas druge muslimanske i arapske zemlje", napisao je na Twitteru, istaknuvši da je to "još jedan velik dan za mir na Bliskom istoku".

"Srbija se obvezala da će otvoriti trgovinsko predstavništvo u Jeruzalemu već ovaj mjesec i da će do srpnja preseliti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem" koje je trenutačno u Tel Avivu, gdje su diplomatska predstavništva velike većine zemalja, rekao je u priopćenju američki predsjednik.

Izaslanstva Beograda i Prištine sastala su se u četvrtak i petak u Washingtonu u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa.

Domaćini dvodnevnih razgovora u Bijeloj kući su specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

  • +5
Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Brendan Smialowski

Vijest o preseljenju veleposlanstva Srbije u Jeruzalem dolazi nepunih mjesec dana nakon vijesti o dogovoru o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojemu je također posredovao SAD.

Kako se približavaju izbori 3. studenog republikanski milijarder ne skriva da tako želi zadovoljiti evangeličko biračko tijelo.

Njegovo okružje pokušava ovaj dogovor prikazati kao velik diplomatski uspjeh njegove administracije, nakon niza vanjskopolitičkih neuspjeha u vezi sa Sjevernom Korejom, Iranom, Venezuelom i izraelsko-palestinskim mirom.

"Ovo je drugi put u manje od mjesec dana da se Izrael miri i normalizira veze sa zemljom s muslimanskom većinom", istaknuo je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, nazivajući Trumpa "istinskim mirotvorcem".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je izrazio zadovoljstvo zbog te odluke i istaknuo da će Srbija biti "prva europska zemlja" koja će poći za primjerom SAD-a.

Zahvalio je srbijanskom predsjedniku "na odluci da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom".

Srbija je odluku donijela nakon SAD-a koji je u svibnju 2018. preselio veleposlanstvo u Sveti grad, narušivši međunarodni konsenzus i razbjesnivši Palestince koji nakon toga ne žele više da Washington posreduje u njihovu sukobu s Izraelcima. Za američkim primjerom je pošla i Gvatemala.

Status Jeruzalema je zapravo najosjetljivije pitanje u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

UN misli da se o tom pitanju moraju dogovoriti Izraelci i Palestinci te da prijestolnice u međuvremenu ne trebaju u Jeruzalemu otvarati svoje diplomatske urede u Izraelu.

Benjamin Netanyahu je usto istaknuo da će Kosovo, koje nakon proglašenja neovisnosti 2008. nije imalo diplomatskih veza sa židovskom državom, biti "prva zemlja s muslimanskom većinom koja će otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu".

Zahvalio je Donaldu Trumpu na njegovu "doprinosu" tim diplomatskim uspjesima za Izrael.

Najvažniji sastanak u petak u Bijeloj kući bio je ipak službeno posvećen "gospodarskoj normalizaciji" između Srbije i Kosova, koja je u središtu zamršenog teritorijalnog i političkog sukoba.

No Trumpov izaslanik za to pitanje, Richard Grenell upozorio je da se mogu očekivati "iznenađenja".