normalizacija odnosa

Procurilo što su točno u Washingtonu potpisali Vučić i Hoti

04.09.2020 u 20:37

Bionic
Reading

Na Twitteru su procurile fotografije sporazuma koji su potpisali dužnosnici Srbije i Kosova s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Zapravo se radi o dva sporazuma jer je jednog Trump potpisao s kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem, a drugi sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Obje države su obećale Sjedinjenim Američkim Državama da će ispoštovati ove dogovore, a da međusobno nisu ništa potpisali u obliku bilateralnih sporazuma.

Trump je naglasio da se radi o povijesnom sporazumu koji se odnosni na normalizaciju ekonomskih odnosa zemalja.

U sporazumu tako stoji da će obje strane implementirati ranije potpisani sporazum o autocestama, kao i izgradnji željezničke infrastrukture. Također i Beograd i Priština pridružit će se izradi studije isplativosti koja predviđa spajanje ove infrastrukture s lukom na Jadranskom moru.

Dalje se kaže da će Kosovo i Srbija raditi s Američkim fondom za razvoj i EXIM bankom u vezi s nizom infrastrukturnih projekata koji predviđaju spajanje gradova Srbije i Kosova.

Na kraju se ističe i da će Kosovo pristati na implementaciju jednogodišnjeg moratorija u nastojanju da postane članica međunarodnih organizacija dok će Srbija imati jednogodišnji moratorij na kampanju nepriznavanja Kosova. Također, u sporazumu se navodi da će se Kosovo i Izrael međusobno priznati.

  • +5
Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Brendan Smialowski