čuvajte se!

Paklene vrućine pogodile Hrvatsku: Crveni alarm za većinu zemlje

10.07.2024 u 06:10

Bionic
Reading

Ekstremne temperature aktivirale su crveni alarm u zagrebačkoj, riječkoj, kninskoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji, a ostatak zemlje je pod narančastim alarmom. DHMZ upozorava građane na opasnost za zdravlje i savjetuje pridržavanje mjera zaštite. Temperature će se penjati do 38°C, a očekuju se i kvarovi na infrastrukturi

U četvrtak će se crvenjeti cijela zemlja izuzev Like u narančastom. Iz DHMZ-a pozivaju građane da zbog ekstremno visokih temperatura koje se očekuju poduzmu mjere i zaštite sebe, djecu i starije.

'Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama', navode iz DHMZ-a.

U prognozi se navodi da će u srijedu biti pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak praćen grmljavinom, posebice u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu burin, od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka uglavnom između 18 i 22, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna većinom između 32 i 37 °C.

U četvrtak bez promjena. Pretežno sunčano i poslijepodne u većini krajeva vrlo vruće. U unutrašnjosti neće biti posve stabilno, lokalno su uz jači razvoj oblaka mogući pljuskovi praćeni grmljavinom, posebice na sjeverozapadnu zemlje, u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu između 24 i 28 °C. Najviša dnevna od 33 do 38 °C.

Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice savjetuju građanima pojačan oprez kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti:

  • Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.
  • Ako koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.
  • Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ako ga ne možete ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.
  • Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
  • Ne koristite dronove za snimanje požara jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti, što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.
  • Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

Također, treba voditi računa o tome da se u automobilima ne ostavljaju djeca ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti. U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.