PORUKA IRANU?

Pakistanci grme: Štitit ćemo Saudijsku Arabiju ali nećemo slati vojsku u Jemen

27.03.2015 u 12:14

Bionic
Reading

Pakistan je spreman braniti 'teritorijalni integritet' Saudijske Arabije 'pod svaku cijenu' ali ne nužno intervenirati u Jemenu protiv Huta u koaliciji predvođenoj Rijadom, izjavio je u petak njegov ministar obrane

Po saudijskoj službenoj agenciji Spa, Pakistan je jedna od zemalja koje su 'izrazile želju da sudjeluju u operaciji u Jemenu' koju je u noći na četvrtak pokrenula Saudijska Arabija.

U Jemenu se Saudijska, sunitska, koalicija bori protiv pobunjenih Huta, koji su šijiti. Njih navodno podržava Iran, koji je također šijitska država i konkurent Saudijcima za političku prevlast u Perzijskom zaljevu.

No, u petak, dok su zračni udari nastavljeni, pakistanski ministar obrane Havaja Asif kazao je u parlamentu da još nije donesena nikakva odluka glede eventualnog sudjelovanja Pakistana u toj operaciji podrške jemenskom predsjedniku Abd-Rabu Mansuru Hadiju kojemu prijete Huti.

'Ne želimo biti umiješani u širenje sukoba, pokušat ćemo ga suzbiti', kazao je Asif. 'Ne sudjelujemo i nećemo sudjelovati ni u kakvom sukobu koji dijeli muslimanski svijet', dodao je.

Pakistan je jedina nuklearna sila među državama u kojima su muslimani većina. Navodno raspolaže sa 100 do 120 nuklearnih glava, te raketama koje ih mogu donijeti do meta.