koalicijski sporazum

Pahor susretom s Golobom počeo konzultacije o sastavu nove vlade

23.05.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je počeo konzultacije s predstavnicima političkih stranaka u novom parlamentu, kako bi država što prije dobila novu vladu temeljem rezultata izbora održanih 24. travnja

Pahor je najprije primio predsjednika Pokreta Sloboda Roberta Goloba čija je stranka na izborima osvojila najviše glasova i 41 zastupnički mandat od njih ukupno 90, a koji se smatra sigurnim budućim premijerom.

Pahor i Golob nakon sastanka nisu davali izjave, ali se očekuje da će obojica o daljnjim postupcima za formiranje vlade govoriti popodne na konferenciji za novinare, nakon što Pahor završi i odvojene konzultacije s predsjednicima zastupničkih klubova ostalih parlamentarnih stranaka.

Očekuje se da će slovenski predsjednik još danas, kako je već ranije najavio, službeno obavijestiti novu predsjednicu parlamenta Uršku Klakočar Zupančič da Goloba predlaže za mandatara nove vlade.

O prijedlogu bi parlament mogao odlučivati već u srijedu popodne, što je prvi mogući rok jer od predsjednikova prijedloga pa do odlučivanja zastupnika ne smije proći manje od 48 sati.

Unatoč prošlotjednom manevru kojim je stranka sadašnjeg premijera Janeza Janše spriječila prijedlog nove parlamentarne većine kojim bi se novim zakonom o vladi uvela tri nova ministarstva, zbog čega će se vlada morati formirati po starom modelu s manje resora, Golob je prošli tjedan izrazio uvjerenje da će nova vlada biti imenovana do početka idućeg mjeseca, vjerojatno 3. lipnja.

Koalicija o kojoj se Golobova stranka dogovorila sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Ljevicom (L) Luke Meseca imat će u 90-članom parlamentu 53 glasa, a vladu bi mogla podržati i dva zastupnika koji predstavljaju mađarsku i talijansku manjinu.

Nakon vjerojatne potvrde za mandatara nove vlade, što se očekuje u srijedu, novoimenovani premijer ima rok od najviše dva tjedna da u parlament pošalje listu ministarskih kandidata.

Golob, Fajon i Mesec u utorak će i službeno potpisati već usklađeni koalicijski sporazum svojih stranaka, a u idućih nekoliko dana trebalo bi biti završeno i formiranje parlamentarnih tijela i odbora pred kojima će se predstaviti ministarski kandidati.