OPORBA SE PROTIVI

Pahor pozvao parlament da podrži rebalans proračuna

15.09.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor pozvao je u četvrtak parlament da podrži rebalans proračuna za ovu godinu kojim se zbog smanjenih državnih prihoda smanjuju rashodi i ranije predviđeni proračunski manjak

'Vodim vladu bez većine u parlamentu i toga sam svjestan, ali vas molim da rebalans prihvatite kako bi Slovenija i dalje mogla voditi autonomnu fiskalnu politiku', rekao je Pahor na početku izvanredne sjednice parlamenta na kojoj bi trebao biti prihvaćen rebalans proračuna.

Objasnio je da bi u slučaju da rebalans bude odbijen međunarodna financijska tržišta mogla negativno reagirati, čime bi krediti za Sloveniju postali skuplji jer bi to bio nov negativni signal nakon što je na referendumu prije par mjeseci odbijena mirovinska reforma.

Financijska situacija Slovenije je, po Pahorovoj ocjeni, unatoč usporenu rastu i krizi u svijetu, 'pod kontrolom', no njegova vlada želi ograničiti rashode i proračunski deficit kako bi zemlja ostala u čvrstoj jezgri zemalja eurozone.

Ovim proračunskim rebalansom Slovenija treba smanjiti proračunski deficit na oko 4,7 posto BDP-a te smanjiti rashode u odnosu na prvotno planirane za 365 milijuna eura, jer su na toliko procijenjeni i smanjeni prihodi u ovoj godini. Prema rebalansu, prihodi države ove bi godine iznosili 7,95 milijardi, a rashodi 9,65 milijardi eura. Zbog deficita i servisiranja duga Slovenija, prema najavi Pahora, početkom iduće godine namjerava izdati nove državne obveznice.

Očekuje se da će parlament o proračunu glasovati u petak, a većina oporbenih stranaka najavila je da ga neće podržati. Unatoč tome, očekuje se da će rebalans biti prihvaćen jer bi u suprotnome financiranje troškova svih korisnika proračuna moralo biti na razini prošle godine.

Bivši premijer Janez Janša koji vodi Slovensku demokratsku stranku, najjaču oporbenu grupu u parlamentu, izjavio je u četvrtak da je rasprava o rebalansu proračuna prilika za raspravu o tome gdje se Slovenija danas nalazi. 'Sadašnja vlada nije kriva za svjetsku ekonomsku krizu, ali bi se od nje očekivali rezultate na europskoj razini. Slovenija je petnaestak godina ostvarivala više stope rasta od Europe, a od dolaska ove vlade pada u odnosu na druge zemlje', rekao je Janša, najavivši da njegova stranka neće glasovati za rebalans proračuna.