U TIRANI

Pahor će o špijunskoj aferi idući mjesec razgovarati i s hrvatskom predsjednicom

14.04.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je da će o tzv. špijunskoj aferi razgovarati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, s kojom će se susresti idućeg mjeseca u Tirani na sastanku na vrhu država regije u okviru slovensko-hrvatske inicijative Brdo-Brijuni

Pahor je u subotu na proslavi u mjestu Polzela pri susretu s novinarima kazao da o zadnjoj aferi još nije govorio s hrvatskim predstavnicima, ali da namjerava početkom svibnja to iznijeti hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, prigodom sastanka u Tirani. Pritom je upozorio da je politika Slovenije takva da unatoč napetostima u odnosima 'ne treba zatvarati vrata nego otvarati nova'.

'U regiji je općenito mnogo napetosti i zato ne smijemo dopustiti da to ugrozi našu sigurnost i mir', kazao je Pahor, a prenijela je televizijska postaja POP-TV.

Istaknuo je da 'otkrića o prisluškivanju' slovenskih aktera u arbitraži o granici ne smiju utjecati 'na ono što je već postignuto'.

'Imamo odluku arbitražnog suda bez obzira na to što o tome govori hrvatska strana', kazao je Pahor koji je uvjeren da će Hrvatska prije ili kasnije morati priznati arbitražni rezultat.

Afera prisluškivanje, kako su navodno špijuniranje Sekoleca i Drenik, a navodno i slovenskih novinara POP-TV-a nazvali slovenski mediji, utječe i na kampanju slovenskih političkih stranaka pred izbore za Europski parlament, priznao je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju ministar obrane Karl Erjavec, smjerajući na predsjednika parlamentarnog povjerenstva za nadzor tajnih službi Mateja Tonina.

Tonin je proteklog tjedna najavio da će njegovo povjerenstvo uskoro ispitati slovenske dionike afere prisluškivanja u arbitražnom skandalu, za što drži odgovornim Erjavca koji je u vrijeme izbijanja afere bio ministar vanjskih poslova.

Između Tonina i Erjaveca arbitražni skandal i navodne greške Erjaveca u tom procesu bile su i predmet njihove žestoke polemike tijekom lanjske kampanje pred parlamentarne izbore u kojima su se za što više mjesta u parlamentu borile Erjavčeva Stranka demokratskih umirovljenika (DESUS) i Toninova demokršćanska Nova Slovenija.

Tonin je tvrdio da dokumenti slovenske obavještajne službe koje je imao prilike vidjeti pokazuju da je Erjavec tijekom arbitraže pravio velike pogreške jer je medijski bio previše isturen i javno govorio o rezultatu arbitraže, prije nego li je arbitražno rješenje objavljeno, te da nije proveo preporuku obavještajnih agencija vlade da Sekoleca i Drenik zaštiti tako da oni dobiju opremu koja bi bila sigurna od prisluškivanja.

Erjavec je tada izjavljivao da je to potpuno neistinito i da ministarstvo vanjskih poslova to nije moglo učiniti jer je po pravilima arbitraže komunikacija između Drenik i Sekoleca bila apsolutno zabranjena.