MEĐUNARODNA AKCIJA

Padaju dileri po cijeloj regiji, 50 uhićenih

12.04.2013 u 12:12

Bionic
Reading

MUP Republike Srpske i policije iz regije u petak ujutro počeli su veliku akciju uhićenja međunarodno organizirane kriminalne grupe i narkodilera. Uhićeno je 50 osoba. Ministar unutrašnjih poslova RS-a Radoslav Jovičić potvrdio je da se akcija provodi u RS-u, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji

Kako saznaje B92, akcija se u Srbiji zove Grom i do sada je uhićeno 14 osoba. Banjalučke Nezavisne novine pišu da se akcija koja se provodi u BiH zove Šetač i ona se odnosi na razbijanje dobro organizirane skupine koja se bavila trgovinom narkoticima, između ostalog i genetski modificiranom marihuanom - skankom. Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS-a, izjavila je da je akciju pokrenuo MUP RS-a i da je u njoj za sada na teritoriju više zemalja uhićeno 50 osumnjičenih dilera. U akciji je zaplijenjeno ukupno 350 kilograma skanka, pola kilograma heroina i veća količina naoružanja i eksploziva.

U RS-u se, kako je potvrđeno Nezavisnim, akcija provodi na području Hercegovine, a u Hrvatskoj na području Dubrovnika i Zagreba. Više o tome pročitajte ovdje.

Akcija uhićenja

Agencije podsjećaju da je dan prije u zajedničkoj akciji MUP-a RS-a i FBiH kodnog naziva Svitanje uhićeno sedam osoba osumnjičenih za trgovinu drogom i oružjem. Nezavisnim novinama je potvrđeno da su uhićeni Emir Tabaković iz Zenice te Darko Šatara, Zoran Varešković, Viktor Krišto i Almir Kurić, svi iz Busovače. Na teritoriju Republike Srpske uhićeni su Pero Savić i B.D., obojica iz Šipova.

'Ove osobe su, djelujući kao organizirana skupina u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, u duljem razdoblju nabavljale opojnu drogu od P.S. te je potom prodavale ovisnicima na području Srednjobosanske županije i šire', priopćeno je iz Federalne policije. Pero Savić iz Šipova, koji je označen kao organizator i glavni dobavljač dilerske skupine, od ranije je poznat policiji, ali i kao važan poslovni čovjek u Šipovu. Savić je od ranije poznat policiji, a zbog sličnih kaznenih djela Okružni sud u Banjaluci ga je prije nekoliko godina osudio na tri i pol godine zatvora.

Tijekom akcije pretreseno je 15 lokacija na području Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije te Šipova. Na tim lokacijama, osim heroina i marihuane, zaplijenjena je veća količina oružja koju su posjedovali osumnjičeni. Tabaković je tijekom uhićenja pokušao upotrijebiti oružje, ali su ga specijalci savladali i uhitili.

Tabaković je posljednjih godina u više navrata bio meta policijskih akcija te je više od godinu i pol proveo u pritvoru. Između ostalog, 8. prosinca 2008. bio je u društvu brata Amara kada je on u centru Zenice likvidirao Damira Imamovića (30) i teško ranio Gorana Serdarevića (51).