MUKE OKO IZBJEGLICA

Packe Austriji, Mađarskoj i Poljskoj, a gdje je Hrvatska?

17.05.2017 u 19:04

Bionic
Reading

Europska komisija prijeti Austriji, Mađarskoj i Poljskoj tužbom zbog povrede Ugovora o funkcioniranju EU jer su odbile primiti izbjeglice u okviru obaveznoga europskog programa raspodjele. Hrvatska je u skupini devet zemalja koje se nisu pridružile slobodnom zbrinjavanju izbjeglica iz trećih zemalja, poglavito Sirije

Iako je najveća navala u izbjegličkoj krizi zaustavljena zahvaljujući dogovoru EU-Turska, Europska unija i dalje se muči s dogovorenom raspodjelom izbjeglica po državama članicama. O tome svjedoči prijeteći dopis koji su danas od Europske komisije dobile Austrija, Mađarska i Poljska, koje odbijaju primiti izbjeglice prema dogovorenim kvotama u okviru programa relokacije.

Euuropska je komisija u izvještaju o napretku ovog programa navela da je od 98 tisuća izbjeglica koji bi trebali biti raspodijeljeni u 28 članica EU-a dosad to uspjelo s njih tek 18 i pol tisuća, i to oko 12 tisuća iz Grčke i oko šest tisuća iz Italije. EK smatra da se do rujna može raspodijeliti svih 98 tisuća izbjeglica, kako je dogovoreno, ali uz postojanje odgovarajuće političke volje. Čini se da ona nedostaje u Austriji, Mađarskoj i Poljskoj, pa im sada EK prijeti tužbom za povredu Ugovora EU-a, temeljnog dokumenta Europske unije, za što ima odgovarajuće ovlasti. Ako se ne dogodi promjena politike u spomenute tri članice, pokretanje tužbe moguće je već u lipnju.

Povjerenik Dimitris Avramopoulos je upozorio da solidarna raspodjela izbjeglica na prostoru Europske unije ne smije ostati na leđima nekoliko članica: ‘Solidarnost u pravnom, moralnom i političkom smislu ne može se izbjeći pomoću različitih interpretacija. Apeliram na članice koje su dosad sistematično izbjegavale ispunjavati svoje obaveze da sada započnu s time.’ EK je u svom izvještaju jasno naglasio da je odbijanje primanja izbjeglica ‘kršenje postojećeg europskog prava’.

Hrvatska pak sudjeluje u programu obavezne relokacije izbjeglica po dogovorenim kvotama, ali ne i u prihvatu i slobodnoj relokaciji iz trećih država. Od 22 tisuće izbjeglica u okviru tog programa raspodijeljeno je njih 16 tisuća, i to u 21 državi, među kojima su i Švicarska i iz EU-a odlazeća Velika Britanija. Hrvatska nije jedna od njih, a u toj skupini još su Bugarska, Cipar, Grčka, Malta, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Dodatno, tisuće sirijskih izbjeglica koji se transferiraju iz Turske u Europsku uniju po postignutom dogovoru EU-Turska iz proljeća prošle godine još čekaju na svoj smještaj u jednoj od 28 članica. Od postizanja dogovora EU-Turska svoje mjesto u EU je našlo oko šest tisuća Sirijaca koji bježe od rata, no njih 25 tisuća i dalje čeka u Turskoj.