PILOT-PROJEKT

Pacijentice će na kemoterapiju besplatno prevoziti zagrebački taksisti

23.03.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Prema istraživanju Zaklade Solidarna, čak svaka četvrta žena koja prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje, zbog čega su u suradnji s Radio Taxijem Zagreb udruga Nismo same i Zaklada Solidarna u petak pokrenule kampanju 'Nisi sama – ideš s nama', koja prikuplja novac za besplatan prijevoz što većeg broja oboljelih žena

Nije tajna to da su hrvatske statistike prilično poražavajuće kad je u pitanju smrtnost od malignih bolesti. Naime, svaki četvrti stanovnik umire zbog karcinoma, a što se izlječenja od zloćudnih bolesti tiče - na samom smo europskom začelju.

Posebno ugrožena skupina su žene koje se, premda teško bolesne, u većini slučajeva i dalje brinu o kućanstvu i djeci, što je pokazalo istraživanje Zaklade Solidarna i udruge Nismo same, prema kojem 83 posto oboljelih žena ima obitelj.

Unatoč tome, istraživanje Zaklade Solidarna pokazalo je da čak svaka četvrta žena koja prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje. Stoga su, iscrpljene i oslabljenog imuniteta, prisiljene koristiti javni prijevoz.

No predsjednica udruge Nismo same i idejna začetnica projekta Nisi sama – ideš s nama Ivana Kalogjera odlučila je stati na kraj tom problemu. U suradnji sa Zakladom Solidarna i Radio Taxijem Zagreb u petak je krenula kampanja prikupljanja sredstava za besplatan prijevoz što većeg broja oboljelih žena.

  • +7
Projekt 'Nisi sama - ideš s nama' Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

'I sama sam se liječila od karcinoma dojke, a u tom periodu uvidjela sam da postoji velik problem prijevoza žena na kemoterapiju i natrag. U razgovoru s jednom djevojkom koja se liječila u Nizozemskoj, u kojoj postoji adekvatna usluga prijevoza oboljelih žena, došla sam na ideju za pokretanje ove kampanje', kaže Kalogjera.

Važnost projekta prepoznali su i u Zakladi Solidarna te pomogli u prikupljanju potrebnih sredstava.

'Krajnji cilj nam je da ovo postane trajna usluga koju ne bi morali financirati građani, već bi, kao u razvijenim europskim zemljama, bila dio zdravstvenog tretmana', istaknula je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna.

  • +2
Sanja Sarnavka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dodaje i da im je želja prebaciti projekt s lokalne na nacionalnu razinu te uključiti muškarce. Ipak, to će biti velik zalogaj s obzirom na to da je prema izračunima Zaklade potrebno od 750 tisuća do milijun kuna kako bi se osigurale potrebe prijevoza samo za oboljele žene.

U projekt se uključilo više od sto zagrebačkih taksista, a prvu vožnju odradio je Zoran Krivačić, i to potpuno besplatno.

'Radim ovaj posao preko 10 godina, a ovo mi je dosad najveća sreća i zadovoljstvo. Mi smo tu kao potpora, a s korisnicama razgovaramo o svemu osim o bolesti', otkriva Krivačić.

Ivana Kalogjera Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Uz taksiste, u projekt se uključilo 19 posebno educiranih volontera koji prate žene na kemoterapiju, a plan je u skorije vrijeme angažirati još volontera koji bi oboljelim ženama pomagali u svakodnevnim kućanskim poslovima.

Novac za kampanju Nisi sama – ideš s nama može se donirati putem žiroračuna HR3323900011500130855.