BIG IN JAPAN

Owarai

Haromoni

Haromoni

Izvor: Promo fotografije / Autor: Haromoni@

Owarai je naziv za komičarske show programe na japanskoj televiziji, a koliko su te emisije važne za Japance, možda najviše pokazuje način pisanja riječi owarai, postavljanjem počasnog slova 'o' ispred 'warai', što znači smijeh

Japanski komičarski TV programi vuku porijeklo iz tradicionalnih kazališnih zabavljačkih formi kao što su manzai i rakugo koje, uz neke tipične japanske osobitosti, najviše sliče zapadnjačkim stand-up nastupima. Najzaslužnija osoba za proboj japanske televizijske zabave na zapad bio je danas već svjetski poznati personality, filmski redatelj, glumac, slikar i književnik Takeshi Kitano. Vjerojatno se sjećate njegovog serijala 'Takeshi's Castle' (Fūun! Takeshi-jō) u duhu starih eurovizijskih Igara bez granica ili naših Jadranskih susreta. Ipak, japanski zabavni televizijski program je rijetko bio produciran poput spomenutih serijala, nekad je više bio one man show, a danas je više baziran na samoj dosjeci.

Najpopularniji owarai u Japanu danas

Matthew's Best Hit TV poznat je i van granica Japana prvenstveno zahvaljujući osobnosti svog domaćina Matthew Minamija; njegov vizualni identitet kričavih odijela i plave perike nije ništa manje provokativan od pitanja i igara koje smišlja za svoje japanske goste, redom poznate osobe iz javnog života. Možda se sjećate 'gostovanja' Bill Murrayja u Matthew's Bestu u filmu 'Lost in Translation'.

'Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende!!' ili u slobodnom prijevodu 'Klinci, ne petljajte s Downtownom' do sada je u Japanu prikazan u više od tisuću epizoda pod vodstvom nekolicine owarai komičara od kojih je svakako najvažniji, naslovni Downtown, pravim imenom Hitoshi Matsumoto. Sam show obuhvaća nekoliko različitih segmenata s istim ciljem, tjelesno kazniti onoga tko izgubi u njihovom internom natjecanju.

'Shōten' svakako ne spada u najsmješnije, ali je jedan od najpopularnijih owarai emisija, bez prekida se prikazuje još od 1966. godine. Ovaj show obuhvaća zajednički nastup do šestorice rakugo komičara čiji je zadatak brzo složiti šale na teme koje im zadaje voditelj. Nagrađivanje najboljih je gotovo simbolično, dobivaju jastuke na kojima sjede tokom natjecanja, a posebnu nagradu dobija onaj koji skupi deset jastuka.

Haromoni@ je nastavak nekad vrlo popularnog zabavnog serijala za djecu i mlade 'Hello! Morning' u kojem se članice benda Morning Musume grupno natječu u znanju i spretnosti s ostalim japanskim celebrityjima. Iako se radi o programu za mlade, natjecanja znaju biti okrutna, a voditelji s natjecateljima zbijaju prilično neslane šale.

'Waratte Iitomo!' ili 'Smijte se slobodno' suprotstavlja glazbene zvijezde pop benda SMAP ostalim grupama natjecatelja. Specijalnost ovog komičnog serijala je u natjecanju u trivijalnim kvizovima, imitiranju poznatih osoba, brzom jedenju hrane i ispijanju pića. Upravo u jednoj emisiji 'Waratte Iitomo!' najmlađi član SMAPa, Shingo Katori oborio je Guinnessov svjetski rekord u ispijanju 500 ml milkshakea (9,80 sekundi), da bi u istoj emisiji Toshikazu Miura iz suparničke ekipe owarai komičarskog dua Taka & Toshi rekord popravio za dvije stotinke sekunde.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi