TRAGEDIJA U BRAZILU

Ovo su najveće katastrofe u noćnim klubovima

28.01.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Brazil je proglasio trodnevnu žalost za žrtvama smrtonosnog požara u noćnom klubu u gradu Santa Mariji, na jugu zemlje, u kojemu su poginule 233 osobe, više od 100 je ozlijeđeno, a mnoge se još bore za život, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije

Većina žrtava su studenti koji su umrli zbog udisanja otrovnog dima. Brazil je zbog te teške tragedije odgodio današnju proslavu u Rio de Janeiru kojom je htio obilježiti 500 dana do početka svjetskog nogometnog prvenstva koje se 2014. održava u toj južnoameričkoj zemlji. Brazil će 2016. biti i domaćin Olimpijskih igara, pa je ovaj požar potaknuo polemiku o sigurnosti javnih okupljališta. U Santa Mariji je pak proglašena tridesetodnevna žalost, prenosi BBC.

Požar su prouzročila pirotehnička sredstva koja je u svom nastupu koristio pjevač skupine što je nastupila u klubu Kiss. Ona su zapalila zvučnu izolaciju na stropu, a vatra i dim koji su se brzo širili pretvorili su prostoriju kluba bez prozora i sa samo jednim izlazom u smrtonosnu stupicu u kojoj su mnogi mladići i djevojke u panici pregaženi. Većina žrtava imala je između 16 i 20 godina.