ODOBRIO EBRD

Ovo su najbolje hrvatske poduzetnice

18.03.2014 u 15:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se 50-ak tisuća žena odlučilo za poduzetništvo i u njihovom je vlasništvu 25 posto trgovačkih društava te 33 posto obrta, no prepreke za probitak žena u poslovni svijet još uvijek postoje, kao i u svim ostalim sferama društva i treba što intenzivnije raditi na uklanjanju tih barijera, istaknuo je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras otvarajući konferenciju EBRD-ovog projekta "Women in Business".

U cilju afirmacije žena u biznisu i omogućavanju da u poduzetništvu ostvare i više od muškaraca, Ministarstvo poduzetništva i obrta dovršava strategiju ženskog poduzetništva do 2020. godine, istaknuo je Maras.

Ujedno je prisutne poduzetnice pozvao da se još intenzivnije javljaju na natječaje njegovog ministarstva za potpore poduzetništvu, istaknuvši da je i ranijih godina na tim natječajima bilo pozitivne diskriminacije, odnosno dodatnih bodova za projekte čiji su nositelji žene. Tako je gotovo 40 posto potpora u 2013. godini isplaćeno tvrtkama i obrtima u vlasništvu žena, rekao je Maras.

O potencijalu ženskog poduzetništva, prema riječima direktorice hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Vedrane Jelušić Kašić, govori i podatak iz Velike Britanije, u kojoj su 'u srcu recesije', od 2008. do 2011. godine, žene činile 80 posto novih samozaposlenih osoba.

Da bi se taj potencijal i ispunio EBRD je lani razvio "Stratešku inicijativu ravnopravnosti" (SGI) kojom se promiče jednakost mogućnosti za žene kroz pristup zapošljavanju, stjecanju vještina, financiranju i uslugama profesionalnog savjetovanja. Dio te inicijative, rekla je Jelušić Kašić, čini i razvijanje kreditnih linija samo za žene, kakve primjerice već nudi Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a koje će EBRD pokušati razviti i s komercijalnim bankama u Hrvatskoj, ako bude interesa.

Konferencija "Women in Business" organizirana je u sklopu EBRD-ovog Business Advisory Services (BAS) programa za promicanje ravnopravnosti spolova kao važnog dijela procesa tranzicije. U sklopu tog programa EBRD je u Hrvatskoj financijski podržao 49 tvrtki, oko 130 žena prošlo je edukaciju od osnovnih poslovnih vještina do naprednih marketinških alata, a njih 12 sudjelovalo je i u mentorskom programu "Cherie Blair Fondacije". Najuspješnijima među njima danas su dodijeljene i nagrade.

Nagradu za najbolji projekt dobila je Mirela Mikšić, vlasnica studija za cvjetni dizajn u Zagrebu "Lela design", koja je u sklopu ovog programa razvila web shop i danas 30 posto prodaje ostvaruje izvan Zagreba te bilježi rast prihoda za 45 posto.

Vlasnici start-up tvrtke za animaciju djece "Simva" Ani Simon uručena ja pak nagrada za najbolji učinak edukacije, jer je nakon start-up edukacije uspješno pokrenula posao uz pomoć zajma HBOR-a.

Nagrađena je i vlasnica i direktorica konzalting tvrtke "S.T.E.P. savjetovanja" Diana Šare, nagradom za nauspješniji plan mentoriranja, namijenjenom polaznicama mentorske prakse "Cherie Blair Fondacije" koje su stečeno znanje i vještine uspješno primijenile i pokrenule vlastiti posao.