NASILJE NIJE HRABROST

[VIDEO] Ovo su dobitnice Nagrade Luka Ritz - simbola otpora vršnjačkom nasilju

16.11.2021 u 16:01

Bionic
Reading

Na Međunarodni dan tolerancije u utorak su dodijeljene Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost, a dobitnice su osnovnoškolka Maja Kovačić i srednjoškolka Katarina Kušt, koje su pridonijele toleranciji te podizanju svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja

Maja i Katarina nagrađene su priznanjem i novčanom nagradom koje su im uručili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Nagrada Luka Ritz simbol je otpora vršnjačkom nasilju koje ne smije ostati među nama", poručio je Klisović na svečanoj dodjeli nagrade u Gradskoj skupštini na kojoj je dominirala poruka "hrabrost je oduprijeti se nasilju i nasilnicima".

U obrazloženju se navodi da je Maja Kovačić, učenica OŠ Kustošija, mlada osoba iznimne empatije. Nesebična je i uvijek spremna pomoći drugima i primjer da biti odličan ne znači samo odličan uspjeh u školi.

Katarina Kušt, učenica Centra za odgoj i obrazovanje, uzornog je vladanja i odličnog uspjeha u školi, a i sama je bila izložena vršnjačkom nasilju. U školi se uključivala u rješavanje konfliktnih situacija upućujući na nenasilno smirivanje sukoba

"Ne želim da se itko osjeća kako sam se ja osjećala", istaknula je nakon uručenja nagrade Katarina, koja je bila žrtva verbalnog vršnjačkog nasilja.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na svečanosti je bio i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je istaknuo da su naša zemlja i grad Zagreb sigurni, da je po podacima Eurostata Hrvatska najsigurnija među članicama EU, no i da svjedočimo velikoj količini vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama.

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost tradicionalno se dodjeljuje od 2008. godine u spomen na Luku Ritza, tragično preminulog mladića od posljedica vršnjačkog nasilja.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX