SDP IZNENAĐEN HDSSB-OM

'Ovo smo shvatili kao time out i dodatno vrijeme za raspravu'

17.12.2013 u 19:14

Bionic
Reading

Odluka HDSSB-a da u petak neće na glasovanju podržati ustavne promjene iznenadila je gotovo sve one koji su aktivno sudjelovali u kreiranju promjena Ustava, a iznenađen je ostao i SDP. Međutim, u toj stranci to, čini se, ne vide kao tragediju, nego kao time out i dodatno vrijeme za raspravu

'Mi to nismo doživjeli kao povlačenje, više kao jedan time out i dodatno vrijeme za raspravu. Doduše, ono što nam je žao je što i ranije nisu izjavili da imaju problema s ovim tekstom, kao što znate, od prvog dana su aktivno predstavnici tog kluba sudjelovali u kreiranju i podržavali svaki korak u donošenju teksta za koji danas kažu da ga treba dodatno raspraviti', prokomentirao je u ime SDP-a Peđa Grbin.

Očito je da se ovaj tjedan, dodao je Grbin, neće donijeti promjene Ustava, a s kolegama iz HDSSB-a će, kazao je, dodatno razgovarati i vidjeti može li, i ima li potrebe i mogućnosti, da se tekst doradi, redigira ili popravi.

'Žao mi je zbog toga što se dogodilo, s kolegama iz HDSSB-a smo ovih dana surađivali korektno, razgovarali o svemu i do danas nije bilo nikakvih naznaka ni problema, dapače, kolege iz HDSSB-a su podržali svaki korak u ovoj promjeni Ustava', ponovio je Grbin.

O odluci HDSSB-a u SDP-u su doznali kada i svi drugi - nakon što su mediji izvijestili s HDSSB-ove press konferencije. Iako su se u HDSSB-u ovaj put pokazali nevjerodostojnima, Grbin to ne vidi kao prepreku za daljnju suradnju.

'Mi ćemo surađivati sa svima na isti način kao što smo to radili dosad, otvoreno, a kako će se drugi odnositi prema nama, to je njihova stvar. Naravno da nam je žao i da smatramo da se sve moglo učiniti na drugi način i da se partnere moglo obavijestiti, ali, bože moj, svatko je odgovoran za svoje postupke', rekao je Grbin.

S kolegama iz HDSSB-a se, dodaje, čuo poslije njihove press konferencije i 'zamolio ih je da vide, da sjednu i razgovaraju oko toga što dalje'.

Kada će doći do ustavnih promjena, Grbin nije mogao prognozirati jer će sve ovisiti o razgovoru s HDSSB-om.

'Očito je da u ovom trenutku ne bi bilo oportuno raspravljati promjenu Ustava prije nego što obavimo dodatne konzultacije i razgovore', rekao je Grbin.

Upitan kako će se nedonošenje ustavnih promjena prije Nove godine, otkada se počinje primjenjivati europski uhidbeni nalog i na kaznena djela počinjena prije 2002, odraziti na moguće uhićenje Josipa Perkovića, Grbin je kazao: 'Doista ne vidim na koji bi to način imalo veze s ovim.'

Naime, ustavnim promjenama koje su u proceduri predviđeno je ukidanje zastare za sva teška ubojstva, a bez tih ustavnih promjena sud će odlučivati je li u Perkovićevu slučaju nastupila zastara i, ako utvrdi da jest, odbiti izručenje.

PUSIĆ: VAŽNIJE JE DA DO USTAVNIH PROMJENA DOĐE, NIJE VAŽNO JE LI TO U SIJEČNJU ILI U PROSINCU

'Kao što je poznato, za promjenu Ustava potrebne su dvije trećine u parlamentu, i važno je u ovom trenutku razumijeti, i mislim da bez obzira na sve, sve kolege će razumijeti da je za neke od stvari koje se mijenjaju u Ustavu, a naročito ona pitanja koja se odnose na pravila referenduma, vrlo važno da dođe do tih promjena i vjerujem da po onome što sam ja vidjela, da ove stranke koje su se originalno složile da će podržati promjene Ustava da se radi samo o pitanju trenutka, a ne o pitanju apsolutnog odustajanja. Mislim da ćemo doći do toga da se većina postigne jer zaista neke od tih stvari su toliko važne da bi bitno doprinijele boljem funkcioniranju zemlje i institucija. Hoće li se ta većina postići prije ili poslije Nove godine, ne mogu u ovom trenutku iz ove perspektive reći. Nisam bila u Zagrebu, ali mislim da ćemo doći do toga. Nije važno hoće li se to dogoditi u prosincu ili siječnju, bitno je da se to dogodi', prokomentirala je potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić iz Bruxellesa.

Upitana što će se dogoditi s Josipom Perkovićem ako se Ustav ne izmjeni do Nove godine, Pusić je rekla: 'Sve po zakonu, i ako se promijeni i ako se ne promijeni, ići će sve po zakonu. Za to postoji zakon, međunarodna obaveza, dakle sve po zakonu.'