REAKCIJE IZ SLOVENIJE

'Ovo je početak puta u nepoznato'

05.11.2009 u 11:31

Bionic
Reading

I u Sloveniji kao i u Hrvatskoj reakcije na potpisivanje Sporazuma o arbitraži su podijeljene

Najtiražniji slovenski dnevni list Delo kontaktirao je tamošnje istaknute sveučilišne profesore, kulturnjake i gospodarstvenike za ocjenu Arbitražnog sporazuma, od kojih većina smatra kako je ovo jedini način da dvije države koje su zapele u pat-poziciji riješe svoje probleme te da politika treba rješavati probleme, a ne stvarati ih. Drugi pak smatraju kako Slovenija ima pravo na izlaz na otvoreno more jer je to ostavština bivše Jugoslavije i bilo bi nepravedno da to izgubi Arbitražnim sporazumom.

Novine Dnevnik su oprezne u ocjeni te pišu kako bi prvo svi skupa trebali duboko udahnuti i onda čvrsto nogama stati na zemlju. U proteklih 18 godina bilo je mnogo dogovora i dokumenata koji su obećavali da će spor biti riješen, ali su na koncu propali, piše list.

Poslovni dnevnik Finance vidi izravnu korist za slovensku ekonomiju nakon potpisivanja ovoga sporazuma te navodi kako je krajnje vrijeme da se ovaj spor riješi.

S obzirom da će Sporazum o arbitraži stupiti na snagu tek nakon potpisivanja pristupnog sporazuma između Hrvatske i EU, očito je da je Hrvatska uspjela odvojiti pristupne pregovore od graničnog problema, piše dnevnik Demokracija u četvrtak. Ipak, navodi da je pred njom još uvijek trnovit put do uspjeha te sugerira da bi sporazum trebao nositi naziv 'Rehnov kompromis'. Dnevnik Večer u svojoj ocjeni Arbitražnog sporazuma navodi kako je potpis samo početak puta u nepoznato za premijere obiju zemalja.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič izjavio je, povodom potpisivanja hrvatsko-slovenskog Sporazuma o arbitraži, da je to izdaja Slovenije, a vođa najjače slovenske oporbene stranke SDS-a Janez Janša najavio je sasvim siguran referendum o Arbitražnom sporazumu.