SABOR HSLS-A

'Ovo je dupla država... ako želite posao, treba vam barba Luka'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2010 15:25
  • Objavljeno 20.11.2010 u 15:01
sabor hsls dražen budiša

sabor hsls dražen budiša

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Liberali koji su se danas, pod motom 'Odgovorno za Hrvatsku', okupili na programskom saboru HSLS-a u Lisinskom, poručili su da žele da vlast postane servis građana i poduzetnika, da Hrvatska bude otvorena velikim investicijama, da se počnu otvarati nova radna mjesta, kao i pravedniju preraspodjelu društvenog bogatstva

Predsjednik stranke Darinko Kosor najavio je samostalan izlazak te stranke na izbore rekavši da je 'samo samostalan izlazak na izbore put afirmacije liberalne ideje'. HSLS, istaknuo je, prvi put nakon 14 godina izlazi samostalno na izbore jer se 'ne želi skrivati iza drugih stranaka'.

Obojimo Hrvatsku u žuto, jer građanima želimo ponuditi treću političku opciju i treći put, poručio je Kosor.

Jedan nam je put pokazao kako se deset godina loše upravlja metropolom, a drugi kako se sedam godina loše upravlja državom, rekao je predsjednik HSLS-ovog Odbora za znanost i obrazovanje Velimir Srića.

Dugogodišnji bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša kazao je da Hrvatsku danas karakteriziraju napori da se zemlja modernizira i ispune standardi za ulazak u međunarodne integracije, ali je karakterizira i, kako je rekao, ono što bi se moglo nazvati 'duplom državom'.

Još uvijek živimo u zemlji u kojoj je suspendirano tržište te zemlji koja privatizira kadrovsku politiku, izjavio je Budiša ustvrdivši da je najgore to što je ta dupla država prožeta korupcijom od vrha prema dolje.

U Hrvatskoj se ne živi dobro, ali se živi iznad mogućnosti, a na političkoj su sceni 'virtuozi rasprodaje društvenog bogatstva', ocijenio je Budiša.

Velimir Srića je, govoreći o Hrvatskoj kao zemlji znanja, poručio da trenutno, ako želite posao, ne treba vam znanje i struka, već trebate, kako je rekao, 'imati nekog tko se zove barba Luka'.

HSLS-ovom saboru, koji je okupio više od dvije tisuće izaslanika iz cijele Hrvatske, nazočili su i neki dužnosnici liberalnih stranaka iz regije, među kojima i slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal. Ona je rekla da je jedna od zadaća liberalizma danas otpor trendu sužavanja demokratskog diskursa i svijesti.

Ljudima moramo pružiti smisao i nadu, umjesto pobuđivanja straha, nesigurnosti i širenja netrpeljivosti pod krinkom domoljublja ili državotvornosti, poručila je Kresal.

Na saboru su predstavljene i programske smjernice djelovanja stranke u predstojećem razdoblju, po pojedinim stranačkim odborima.

Predsjednik koordinacije za lokalnu i regionalnu samoupravu Davor Žmegač u tom je smislu rekao da je vrijeme županijskog ustroja države prošlo, nazvavši županije 'lijepim djevojkama bez miraza', a predsjednik Odbora za gospodarstvo Josip Budimir ukazao je na potrebu radikalnog smanjenja javne potrošnje, i to u najvećim proračunskim stavkama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi