JOHN VICE BATARELO

Ovo je crkveni kralj društvenih mreža u boju protiv Vlade

23.05.2013 u 21:46

Bionic
Reading

Katolička crkva gotovo da nema nikakve veze s posljednjim akcijama vezanim uz referendum o braku ili zabranu spolnog odgoja u školama. Naravno, crkvene vlasti su osigurale infrastrukturu, ali ovi objektivni uspjesi rezultat su angažmana svega nekoliko katoličkih aktivista koji stoje iza svega, piše Jutarnji list

Oni su pokrenuli ove događaje i postali stvarni vođe pokreta koji je okupio stotine tisuća vjernika, a Vladi zadao prilično snažan udarac, ustvrdio je jedan od poznatijih aktivista s kojim je Jutarnji list razgovarao o posljednjim događajima, svojevrsnom vjerskom pokretu otpora.

U pozadini pokreta nalazi se nekoliko katoličkih aktivista, među kojima je troje najistaknutijih: Vice Batarelo, Željka Markić i Ladislav Ilčić, svi odreda katolički laici, pokrenuli su uspješnu konzervativnu revoluciju.

Najdiskretniji među njima je John Vice Batarelo, australski Hrvat koji se vratio 1990. Prvo je radio u današnjem Institutu Ivo Pilar, a zatim desetak godina u Caritasu, da bi 2010. postao predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Malo je poznato da je zimus upravo Batarelo pokrenuo crkvenu akciju otpora uvođenju spolnog odgoja, koju su potom podržali biskupi i svećenici.

'Premijer koristi dobro poznati termin koji se rabi na zapadu: culture wars. To su 'sukobi' unutar demokracije oko vrednota unutar društva. To je dobro za demokraciju jer treba biti različitih mišljenja. Problem je u tome što premijer teško prihvaća da postoji i druga strana koja ima drugačije mišljenje i njegov pridjev 'agresivni' potpuno je neprihvatljiv. Agresiju vidimo od protivnika potpisivanja referenduma o braku koji fizički napadaju volontere, a premijer i njegovi ministri šute', kaže Batarelo.

Među najbliže Batarelove suradnice spada Željka Markić, uglavnom poznata kao glavna organizatorica referenduma kojim se u Ustav želi uvesti eksplicitna definicija braka kao heteroseksualne zajednice. Tijekom 1991. bila je ratna reporterka za HTV, a uređivala je i Dnevnik Nove TV.

Ladislav Ilčić, pak, vodi marginalnu stranku Hrast. Poznatiji je kao žestoki katolički aktivist, koji je sa sestrom 2003. pokrenuo TEEN STAR - udrugu za cjeloviti spolni odgoj u kojoj se križarskim žarom bore protiv uvođenja iole liberalnijih nazora o spolnosti u obrazovni sustav.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje