SANADER NA SLOBODI

'Ovo je bio politički progon Jadranke Kosor protiv mene, ništa nije dokazano'

  • Autor: A.Ž./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2015 18:27
  • Objavljeno 25.11.2015 u 10:01
  • +9
  • +6

Sanader izlazi iz Remetinca

Izvor: Promo fotografije / Autor: N1

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je danas ukinuti istražni zatvor za bivšeg premijera Ivu Sanadera, i to bez ikakve jamčevine i mjera opreza dan nakon što je Ustavni sud zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media. Sanader je u 17,30 sati napustio Remetinac i izašao na slobodu

Ivo Sanader je izašao iz zatvora Remetinec na slobodu oko 17,30 sati. Dočekali su ga njegovi odvjetnici, u čiji je auto ušao. Ubrzo se kratko obratio i medijima.

'Osjećaj je izvanredan, zahvaljujem obitelji i prijateljima koji su htjeli dati svoje kuće za jamčevinu, to hvala bogu nije trebalo. Hvala ovim odvjetnicima, oni su najbolji odvjetnici u Hrvatskoj.', kazao je Sanader pred zatvorom, prenosi televizija N1

"Politiku neću komentirati, necu se baviti time, to je završena stvar. Imam nekoliko postupaka i potpuno ću se komentirati na te procese. Prema meni su bili korektni u zatvoru, bio sam i u Salzburgu, ovi naši ovdje poštuju standarde", kazao je Sanader.

Sanader na upit novinara o tome da je ukraden novac kaže: 'Nisam ogorčen, nego nezadovoljan jer ovo je bio politički progon Jadranke Kosor protiv mene. Ostajem kod svega što sam o tome govorio. Nitko nije dokazao da je novac ukraden', izjavio je.' Na tvrdnje o političkom progonu kaže: "Ono što sam govorio u sudnici, iza toga stojim. U to vrijeme, kad sam dao ostavku, rekao sam da stranka ne ide dobro i da ćemo izgubiti izbore. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se jače angažirati u stranci, sazvano je Predsjedništvo i izbačen sam iz stranke. Kosor je nazvala Bajića i zatražila moj kazneni progon", kazao je.

"Nemam nikakvih političkih ambicija", kazao je. Rekao je i da će večer provesti s obitelji i prijateljima.

Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić kazali su da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda. 'Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora', kazala je Sloković.

Sanader je stoga pušten bez ikakve jamčevine i mjera opreza, a vraća mu se i putovnicu, kazala je Sloković, a nakon što u Remetincu obavi liječnički pregled i razduži se, Sanader bi u poslijepodnevnim satima, oko 16 sati, trebao izaći na slobodu, najavio je Prodanović i poručio da su sretni što je ova agonija završila.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na 'malo drugačiji način'. 'Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao 'džoker' nemamo Ustavni sud', kazala je Mostečak.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što se napisanu odluku izvanraspravnog vijeća dostavi u zatvor, a on se razduži i obavi potrebne formalnosti.

U međuvremenu, izlazak bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a Sanadera ispred Remetinca čekaju (premda ne samo one) brojne novinarske ekipe koje je zabilježila HRT-ova kamera:

Ivo Sanader iz Remetinca bi mogao izaći oko 16 sati, novinarske ekipe već su spremne http://bit.ly/1Xqk7lR

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, 25 November 2015

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Ispred Remetinca sprema se doček za Ivu Sanadera.Ili ... čeka se "ćaća".

Posted by Hrvatska uživo on Wednesday, 25 November 2015
Što je kazao Ustavni sud?

Prema odluci Ustavnog suda, podsjetimo, osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora 'zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode', ili 'novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode'.

S obzirom na to da je u Sanaderovu slučaju teško naći nove razloge za lišavanje slobode sud, po tvrdnjama upućenih, nema mnogo mogućnosti, odnosno Sanaderu gotovo sigurno mora ukinuti istražni zatvor.

Ustavni sud je u utorak podsjetio da je u određivanju istražnog zatvora za Sanadera nakon ukidanja nepravomoćne presude za Fimi mediu Vrhovni sud obrazlagao kako je Sanader u istražnom zatvoru u postupku Fimi media proveo ukupno sedam mjeseci, ne uzimajući u obzir paralelne postupke (Hypo i Ina-MOL) u kojima je u zatvoru proveo ukupno 25 mjeseci.

Vrhovni sud je, međutim, istodobno protumačio da to što Sanader u postupku Fimi media nije bježao iz zemlje ne može biti dostatan argument da ponovno neće pobjeći, jer je većinu trajanja tog postupka proveo u zatvoru određenom u drugim, paralelnim postupcima.

Ustavni suci zaključili su da je riječ o pravnoj nedosljednosti, odnosno da bi vrijeme ukupno provedeno u istražnom zatvoru, ako ga se uzima kao argument u prilog tezi da postoji opasnost od bjega, u obzir moralo uzimati i kada se utvrđuje ukupno trajanje istražnog zatvora.

Neposredno prije objavljivanja odluke Ustavnog suda Sanaderova je obrana odustala od prijedloga da se kao jamstvo za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora založi i ured odvjetnika Krešimira Krsnika. Obrana je u ponedjeljak sudu umjesto založnog prava na trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, kao jamstvo ponudila Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba preuređen u odvjetnički ured. No, od tog je prijedloga odustala uz objašnjenje da 'sudski vještak prilikom procjene stana u Boškovićevoj nije uzeo u obzir usporedne cijene gradskog ureda'.

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!