JOSIPOVIĆ ODLIKOVAO VANDORENA

'Ovdje ste bili kao prijatelj i odlazite kao prijatelj'

26.06.2013 u 16:43

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u srijedu u oproštajni posjet šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena i tom uručio mu odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom

'Vi završavate svoj mandat u Republici Hrvatskoj, ovdje ste bili kao prijatelj i odlazite kao prijatelj. Sve ono što ste učinili za Hrvatsku, naravno, i za EU koju ste ovdje predstavljali, ostat će trajno ugrađeno u našu povijest jer doista, ulazak Hrvatske u EU je za nas povijesni događaj kojemu ste i vi kumovali', rekao je Josipović Vandorenu

Josipović je odlikovao Vandorena Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za razvijanje dobrih odnosa između Republike Hrvatske i Europske unije te svesrdnu potporu tijekom pregovaračkog procesa i pri završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

'S obzirom na sve zasluge koje imate za odnose EU-a i Hrvatske, za naš ulazak u EU, odlučio sam vam dodijeliti visoko hrvatsko odličje i nadam se da ćete ga s ponosom nositi', rekao je predsjednik.

Istaknuo je da će Hrvatska biti pouzdana i aktivna članica Europske unije te da će sigurno pridonijeti uspjehu projekta ujedinjene Europe.

Vandoren
je zahvalio Josipoviću na odlikovanju i izjavio je da mu je bila velika čast i privilegija predstavljati EU u Hrvatskoj. Prisjetio se da je prilikom predaje vjerodajnica rekao bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću da je prvi veleposlanik Unije u Hrvatskoj, a da se nada da je i zadnji. 'To se i ostvarilo. Stoga mislim da je to odlična vijest, Hrvatska će biti članica EU-a 1. srpnja', rekao je Vandoren.