papiri na najmanjoj mogućoj mjeri

Ovakvi prizori otići će u prošlost: Prijave i upise u vrtiće, škole i visoka učilišta moći ćete odraditi od kuće

07.11.2019 u 18:54

Bionic
Reading

Gotovo 17 milijuna kuna država će potrošiti za izradu programskog rješenja koje će sljedećih godina omogućiti e-upise u sve odgojno-obrazovne ustanove, od vrtića do visokih učilišta. Ovaj će posao za državu odraditi tvrtka King ICT sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva

Ova zajednica ponuditelja koja se jedina javila na natječaj u roku od tri godine isporučit će za 16,9 milijuna kuna cjelovito programsko rješenje informatizacije i povezivanja procesa upisa – od vrtića do visokih učilišta.

Omogućit će se i elektronička prijava i upis u učeničke domove te registar državne mature, kao i upis u ustanove koje pružaju obrazovanje odraslih osoba.

Ova će usluga biti dostupna građanima preko postojeće platforme e-Građani, a već je sada dostupna platforma e-Upis za srednje škole, čiju smo izradu platili nešto malo manje od milijun kuna. Iz Carneta, koji je naručitelj, na naše pitanje je li se sustav e-Upisa mogao samo proširiti kako bi se omogućili upisi i u ostale odgojno-obrazovne institucije, osim postojećih srednjih škola, odgovaraju da to nije bilo moguće.

Ne otkrivaju konkretno kada će se moći iz naslonjača upisivati u sve navedene ustanove, no napominju da je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan u ožujku ove godine te da je 'razdoblje provedbe operacije 36 mjeseci'.

  • +6
e-Upis Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dakle za nešto više od dvije godine građani će moći prijave i upise u vrtiće, osnovne i srednje škole te visoka učilišta obavljati preko računala.

Na pitanje hoće li to potpuno ukloniti papirologiju koju roditelji recimo moraju dostavljati prilikom prijave i upisa djeteta u vrtić ili školu, iz Carneta odgovaraju kako se 'očekuje smanjenje potrebnih papira na najmanju moguću mjeru'.