striktne odredbe

Ova dva bizarna razloga mogla bi Assangea stajati gostoprimstva ekvadorskog veleposlanstva u Londonu

17.10.2018 u 22:37

Bionic
Reading

Dužnosnici ekvadorskog veleposlanstva u Londonu poručili su Julianu Assangeu, osnivaču WikiLeaksa, kako ponovno može dobiti pristup internetu tek kada počisti za sobom

Prema memorandumu na desetak stranica čiji je sadržaj procurio u medije, Assangeu, koji je zatražio i dobio azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, naređeno je da izbjegava političke aktivnosti, osobito 'miješanje u unutrašnje poslove drugih država'.

Pored toga, rečeno mu je da pripazi na higijenu u kupaonici te je upozoren da se pravilno brine u svojoj mački jer će je službenici veleposlanstva u protivnom odvesti u sklonište za nezbrinute životinje.

Kako navode britanski mediji, Assange je ostao bez pristupa internetu još u ožujku ove godine, nakon što je prekršio raniji dogovor kako se neće miješati u unutarnje poslove drugih država.

Izvješća koja su procurila iz veleposlanstva pokazuju da je Assangeu dozvoljeno koristiti računalo te kako će se bilo kakva neautorizirana upotreba opreme s njegove ili strane njegovih gostiju smatrati sigurnosnim prekršajem koji će biti prijavljen nadležnim britanskim vlastima.

  • +9
Julian Assange Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Assangeov odvjetnik Carlos Poveda požalio se u utorak kako su pravila previše striktna te da njegovu branjeniku nije dozvoljeno korištenje interneta.

'Radi se zapravo o zatvorskom režimu koji je protivan osnovnom ljudskom dostojanstvu', izjavio je Poveda, a prenosi britanski The Guardian.