ŽELJKO PERATOVIĆ

'Ova država je produkt Udbe i Katoličke crkve'

26.01.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Gost HTV-ove emisije 'Nedjeljom u dva' bio je istraživački novinar Željko Peratović. Govorio je o nepoznatim detaljima slučaja Perković, o utjecaju obavještajnih službi na kretanja u društvu te o tome je li istraživačko novinarstvo krajnje rizičan posao

Peratović je kazao da osjeća olakšanje zato što se Perković nalazi u zatvoru u drugoj državi.

'Nemam više grč u želucu da ću Perkovića sresti u gradu. Osjećam olakšanje', kazao je Peratović i dodao da mu je Perković bio egzistencijalna prijetnja, kako njemu tako i njegovoj karijeri. Oko njega su bili ratnoprofiterski krugovi umiješani u slučaj Ine i uvoz oružja, tvrdi Peratović.

'Njegov sin Saša Perković odmah je bio u sukobu interesa čim je imenovan savjetnikom predsjednika Josipovića. Naravno da ne može, dijete odgovarati za očeva djela, no suludo je da sin dobiva obavještajne podatke o svojem ocu', rekao je Peratović i dodao da su ljudi koji su radili oko Ive Josipovića bili razočarani kada je, postavši predsjednik, preuzeo Sašu Perkovića kao savjetnika.

'Očekivao sam otpor HDZ-a jer se Perkovića vezivalo uz Šeksa, Glavaša. Lukav je potez HDZ-a da se od toga odmiče. Bio sam dobar s nekim krugovima oko Milanovića i rekao sam da ide europski nalog za Perkovića i govorio im da se s time ne zafrknu. I Dragovanu i Lučinu i Zinki Bardić rekao sam što će biti s uhidbenim nalogom, a oni su govorili da neće biti tako', izjavio je Peratović.

'Perković mi je prijetio. Kad me Peić spojio s njime, u restoranu mi je nekoliko puta pokazao pištolj i rekao: 'Ja te mogu ubiti, a ako prestaneš pisati o meni, mogu ti biti zlatna koka.' Instiktivno sam se uhvatio za pepeljaru i rekao mu da su to prijetnje, a on je rekao da može dobiti najviše dvije godine uvjetno', izjavio je Perković u emisiji 'Nedjeljom u dva'.

Peratović je govorio i o aktualnom predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku

'Ne vjerujem da će on još dugo biti predsjednik HDZ-a, on ne odgovara europskim pučanima', smatra Peratović.

Jedna od tema bila je i Katolička crkva.

'Ova država je produkt Udbe i Katoličke crkve. Nekim vjernicima je dosta toga što im serviraju Opus dei i Kaptol. Zalažem se da se ne plaća Crkvi, nego da se uvede porez kao i u drugim državama, da plaćate vjerskoj zajednici kojoj pripadate ili da plaćate nekoj humanitarnoj udruzi. Neka crkva dobije onoliko koliko ima vjernika. Predsjednikov savjetnik Stjepo Bartulica izjavio je da je pripadnik Opusa Dei, a Josipović je agnostik', rekao je Peratović.

Kazao je da se ne misli baviti više istraživačkim novinarstvom, ali da planira obajaviti knjige s tom tematikom.