OBALA BJELOKOSTI

Ouattara položio predsjedničku prisegu

21.05.2011 u 20:09

Bionic
Reading

Novi predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara položio je u subotu predsjedničku prisegu u Yamoussoukrou i poručio kako je došlo vrijeme da građani te zemlje opet budu ‘jedinstveni’, nakon završetka šestomjesečne postizborne krize

‘Ovo je povijesni dan za sve Bjelokoščane. Kriza je iza nas. Ovo je povratak Obale Bjelokosti kakvu svi znamo na svjetsku i afričku scecnu’, kazao je novi predsjednik nakon što je prisegao pred šefovima afričkih država, franucskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

‘Proslavimo mir bez kojega nije moguć nikakav razvoj’, nastavio je Ouattara, uputivši ‘svečani poziv na pomirenje’ svim građanima.

Kriza nastala odbijanjem bivšeg predsjednika Laurenta Gbagba da prizna poraz na predsjedničkim izborima 28. studenoga 2010., pretvorila se u kraći građanski rat u kojem je poginulo gotovo 3000 osoba.

Ouattara je izrazio zadovoljstvo što je kriza ‘okončana pobjedom demokracije’. Gbagba je uhićen uz pomoć francuskih snaga i nalazi se u zatvoru. Za francusku pomoć u rješavanju krize, Sarkozy je nagrađen ovacijama nazočnih na prisegi.