OTVORENO O KORONAVIRUSU

'Važno je ostati pribran. Imali smo mi i težih situacija, a da je bilo panike Knin danas ne bi bio slobodan'

17.03.2020 u 22:29

Bionic
Reading

Zbog koronavirusa u idućim danima očekuju nas restriktivnije preventivne mjere - obustava rada trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti. Vlada predlaže niz zakonskih mjera pomoći gospodarstvu. Nacionalni krizni stožer dobiva veće ovlasti. O svemu tome su za 'Otvoreno' govorili Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade; Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa; Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika; Anita Lauri Korajlija, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Komentirajući prisilni ostanak u vlastita četiri zida, Anita Lauri Korajlija kaže da je jako važno ljudima reći: Izdržite, nije kraj svijeta biti 14 dana ili mjesec dana u kućama koje su opremljene i hranom. Naravno, ako je potrebna psihološka pomoć, svima je uputno da se jave na posebno ustrojene telefonske linije za psihološku pomoć.

Postoje ljudi koji su skloni anksioznosti, no može pomoći 'ako svatko od nas napravi sve'. Tada se čini da vraćamo kontrolu nama u ruke, a nije virus taj koji nas kontrolira, rekla je Lauri Korajlija.

Jelena Pavičić Vukičević kaže da je za one koji su u potrazi za informacijama na raspolaganju telefon 0800 9999, a za ljude koji su u samoizolaciji Grad Zagreb otvorio je osam besplatnih telefonskih linija za psihološku pomoć. 'Naši umirovljenici u iduća tri mjeseca ne moraju plaćati račune koji idu prema Gradu Zagrebu', rekla je Pavičić Vukičević.

Frka-Petešić upućuje građane da provjere informacije na stranici koronavirus.hr. Kaže da je važno ostati pribran i 'na visini ponašanja koje smo pokazali 90-ih'. Važno je da oni koji mogu prenijeti virus na starije osobe ili kronične bolesnike budu odgovorni i svjesni opasnosti.

'Moramo se pokazati solidarni kao nacija. Imali smo mi i težih situacija u proteklih 30 godina Ne sjećam se da je bilo panike, a da je bilo panike Knin sigurno danas ne bi bio slobodan', kazao je Frka-Petešić. 'Ovo je ozbiljna ugroza, ali nije na razini ondašnje.Tada smo stvarno bili na visini', kazao je predstojnik Ureda premijera.

  • +10
Koronavirus ispraznio ulice hrvatskih gradova Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Robert Markt kaže da Crveni križ pokriva cijeli teritorij RH, moći će se kontaktirati i preko 112 ako je nekom potrebna pomoć u hrani ili drugim potrepštinama. 'Radi se o osnovnim životnim namirnicama i lijekovima', pojasnio je Markt. Rekao je da bi bilo dobro da starije osobe primaju pomoć od poznatih ljudi, a svakako na distanci.

'Ako ikako mogu, neka primaju pomoć od poznatih lica ili onih s oznakama Crvenog križa ili drugih humanitarnih organizacija', kazao je Markt.

Više detalja možete naći ovdje.