TRENING ZA ZELENU GRANICU

Zajednička obuka hrvatske i njemačke policijske akademije u Istri

13.09.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Zajednička obuka pripadnika Policijska akademija MUP-a RH i Policijske akademije Savezne Republike Njemačke, pod nazivom "Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava" otvorena je u srijedu u Valbandonu kod Pule

Riječ je o trećoj od ukupno četiri planirane zajedničke obuke pripadnika policijskih akademija planirane za ovu godinu.

Obuka sadržava niz praktičnih vježbi i simulacija stvarnih uvjeta na terenu, kroz koje službenici uče kako pravilno postupati u različitim situacijama zaštite tzv. zelene granice, pri čemu je naglasak na zaštiti ljudskih prava. Na obuci sudjeluje 18 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske.

Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova RH i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke potpisale su u rujnu 2022. godine Pismo namjere za nastavak jače suradnje glede policijskog obrazovanja, i ova je obuka nastavak projekta koji je osmišljen u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). Obraćajući se uvodno sudionicima, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović rekla je kako je cilj ove obuke da prijateljske zemlje koje se susreću na treningu, izmjene svoja iskustva, grade prijateljski odnos i odnos međusobnog povjerenja, što je temelj u izgradnji dobrog poslovnog odnosa.

"Kroz vježbe koje smo pripremili moći ćete jačati timski duh i zajedništvo te shvatiti kako je sve što pojedini član tima poduzima, usmjereno na ispunjenje zajedničkog cilja", istaknula je Abramović.

Napominje da uz polaznike i edukatori uče jedni od drugih, razmjenjujući znanja i pronalazeći najbolje načine postupanja s ciljem jačanja kapaciteta granične policije.

Doreen Schmidt iz njemačke Savezne policijske akademije naglasila je kako ju veseli veliki broj sudionika koji dolaze iz različitih država, a ono što ih čini istima je činjenica da su ljudi, kao i osobe prema kojima postupaju.

"Uz učinkovitu zaštitu državne granice, imperativ u radu svakog policijskog službenika mora biti poseban pristupom prema ranjivim skupinama i zaštiti ljudskih prava, što mora biti i ostati“, zaključila je.