'MORALNA OBAVEZA'

Otpuštena novinarka Hine objasnila zašto je ukrala tekst i poslala ga stranci

05.10.2016 u 13:23

Bionic
Reading

Smiljanka Škugor Hrnčević, bivša urednica i novinarka Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) koja je dobila izvanredni otkaz ugovora o radu nakon što je u toj kući utvrđeno da je ukrala tekst o bivšoj tvrtki Dijane Šucbah Mrsić (supruga bivšeg ministra zdravstva Miranda Mrsića), koja je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostala dužna više od 10,5 milijuna kuna, i proslijedila ga političkoj stranci HKDU, na konferenciji za medije ustvrdila je kako davanje teksta HKDU-u bila njezina moralna obveza

Škugor Hrnčević, podsjetimo, 9. rujna skinula je tekst s deska Hine i poslala ga u HKDU jer je smatrala da se radi o cenzuri i da tekst neće ugledati svjetlo dana uoči izbora. Dan nakon što je tekst poslala njima, on je osvanuo na dva portala. U Hini su, nakon što je informacija o otkazu procurila u medije, o čemu je tportal prvi pisao, naveli da je tekst bio njihova ekskluziva te da se radilo o radnoj verziji teksta koji je trebalo doraditi odbacujući tvrdnje da se radilo o bilo kakvoj cenzuri i dodajući da je dorađen objavljen 18. rujna.

Škugor Hrnčević danas je ustvrdila da je tekst nakon što je napisan i bio opremljen fotografijom dobio oznaku 'ček' što znači da je iz nekog razloga na čekanju.

'Mislila sam da se čeka izjava Mrsića, HZZO-a, DORH ili Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, ali kako tri dana nitko nije dobio što se službeno čeka, ja sam, prateći u izbornoj kampanji HKDU kao stranku, jer su govorili da Hrvatska ne može naprijed ako se ne napravi politička i gospodarska lustracija, smatrala moralnom dužnošću da im tekst proslijedim', kazala je Škugor.

Istaknula je da je autorica teksta Iva Boban na proširenom kolegiju izjavila da je tekst mogao ići te da s obzirom na svoje iskustvo u Hini, a posebno na ono koje ima posljednje četiri godine, može ustvrditi da tekst nikada ne bi bio objavljen da su izborni rezultati bili drugačiji, odnosno da su išli u korist Narodne koalicije.

'To mogu potkrijepiti jednim tekstom iz travnja ove godine. Čovjek koji je likvidirao svoju firmu, Hini je izvor bio Trgovački sud, ostao je dužan 7,6 milijuna kuna. Tada nisu provjeravali ništa osim suda. Nisu provjeravali na Fini, a kamoli da su čovjeka zvali osobno. Riječ je o političaru s drugim političkim predznakom. Čovjek se naknadno javio i rekao da je on dug platio te da je trebalo provjeriti na Fini ili nazvati njega', istaknula je Škugor.

Upitana koje su to dorade bile na tekstu, kazala je kako su one sadržajno bile nebitne te da su tvrtke slične tvrtki Mrsićeve supruge, koje su željele ostati anonimne, navele da im HZZO nikad nije omogućio da tako posluju s njim.

'Druga dorada bila je izjava bivšeg šefa HZZO-a Siniše Varge koji je rekao da mu je slučaj Mrsićeve supruge poznat i da koliko zna da se trenutno odvjetnički timovi usklađuju oko nagodbe', kazala je Škugor.

Upitana što bi napravila da joj je kao ravnateljici netko ukrao tekst i proslijedio ga političkoj stranci, bi li u tom slučaju ona uručila izvanredni otkaz, Škugor je kazala kako se to njoj ne bi dogodilo.

Miroslav Rožić iz HKDU-a ustvrdio je da njegova stranka, a ni Škugor Hrnčević nisu proslijedili dobiveni tekst nijednom mediju.

'Dan nakon što smo ga primili, objavljen je na portalima. Mi, a ni Smiljanka to nismo napravili, to je mogao biti bilo tko, tko je imao pristup desku Hine', zaključio je Rožić.

445003,444875,446821 ,446847