ŠIJITI VS. SUNITI

Otmice u Libanonu - priključak sirijskom ratu

16.08.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Bijesni pripadnici libanonskog klana pokušavaju osloboditi rođaka kojeg su oteli pobunjenici u Siriji te za kojeg tvrde da je pripadnik Hezbolaha i da se bori na Asadovoj strani, a kako piše Washington Post, to je samo jedan primjer da se sukob u Siriji prelijeva preko svojih granica i destabilizira susjedne zemlje

Otmica sirijskih muškaraca i onih turskog podrijetla sve je češća u Libanonu. Internetom kruži snimka Hasana al Mekdada, libanonskog državljanina, kojeg ispituju sirijski pobunjenici dok tri naoružane osobe stoje iza njega. Mekdad govori da je snajperist kojeg je u Siriju poslao libanonski pokret Hezbolah kao dio skupine od 1500 boraca s uputama da pomogne Asadovoj vladi. U utorak je Hezbolah priopćio da Mekdad nije njihov član.

Inače, obitelj Mekdad pripada libanonskom klanu čiji su članovi većinom šijiti, od kojih mnogi podržavaju Hezbolah, a naseljavaju istočnu dolinu Bekaa i južna predgrađa Bejruta, uporišta Hezbolaha. Pobunjenici u Siriji su uglavnom suniti koji optužuju Hezbolah za potporu vladi u kojoj dominiraju alaviti, vjerska sekta koja je ogranak šijita, politički i vojno.

Sirijski sukob tako je poprimio i širu regionalnu dimenziju, a Saudijska Arabija, Katar i Turska (sve zemlje sa sunitskom većinom) podržavaju opoziciju, dok šijitski Iran podupire Asadovu vladu.

U srijedu su na libanonskoj televiziji članovi klana Mekdad zaprijetili da će oteti katarske i saudijske državljane u Libanonu. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar kasnije su zapovjedili svojim građanima da napuste zemlju iz sigurnosnih razloga, prenosi Reuters.