sastanak u baltazaru

Otkriveno o čemu su razgovarali HDZ i partneri: Otvorena tema svjetonazorskih pitanja. Stvara se i novo ministarstvo turizma, sporta i mladih

15.07.2020 u 17:47

Bionic
Reading

HDZ-ovi partneri u budućoj vladajućoj većini zadovoljni su sastankom na koji ih je u zagrebačkom restoranu Baltazar okupio šef HDZ-a Andrej Plenković

Kako doznaje N1 razgovaralo se o budućoj suradnji u Saboru, a novi stari premijer otvorio je temu svjetonazorskih pitanja kojima će se Vlada i saborska većina u idućem mandatu morati pozabaviti.

Na stolu bi se tako trebao naći zakonski prijedlog o zabrani rada nedjeljom. Iz HDZ-a su već komunicirali da je prijedlog zakona spreman."To je politički stav Vlade i HDZ-a. Pripremili smo izmjene Zakona o trgovini, s kojima idemo uskoro u javno savjetovanje, a taj bi zakon iduća saborska većina mogla usvojiti“ rekao je Plenković krajem svibnja.

Na čekanju je i Zakon o pobačaju koji je po odluci Ustavnog suda trebao biti donesen najkasnije do veljače 2019.

Budući da bi upravo oko ideoloških i svjetonazorskih pitanja manjinski zastupnici kao i liberali mogli imati drukčije stavove od HDZ-a, Plenković očekuje posebno intenzivnu komunikaciju kako bi došli do rješenja kojima će svi biti zadovoljni.

Šef HDZ-a partnerima je ponovio i da nema namjeru širiti vladajuću većinu, posebno ne na način na koji se to radilo u prošlom sazivu u kojem su nikada više, zastupnici mijenjali klubove i stranke.

S druge strane, s obzirom na to da je većina minimalna, od partnera je zatražio odgovornost i disciplinu kod glasanja u Saboru.

Govorilo se i o programu Vlade koji bi javnosti trebao biti predstavljen početkom tjedna, najvjerojatnije u utorak. Što se tiče broja ministarstava koalicijski partneri kažu da se o broju i ustroju još uvijek razgovara i da će Plenković konačnu odluku donijeti do sutra ujutro.

HRT javlja da će Ministarstvo poljoprivrede i dalje voditi Marija Vučković, na čelu regionalnog razvoja i fondova bila bi Nataša Tramisak, ministarstvo graditeljstva i državne imovine vodio bi Darko Horvat, a ministarstvo turizma, sporta i mladih Nikolina Brnjac.

Kao ministri u novoj vladi još se spominju, neslužbeno, Ivan Malenica koji bi vodio resor pravosuđa i uprave te Mario Banožić na čelu Ministarstva obrane.