DEMOGRAFSKA STRUKTURA

Otkriveno koga od kandidata u četiri najveća grada više podržavaju žene, a koga mladi

18.05.2021 u 20:30

Bionic
Reading

Evo kako izgleda demografska struktura glasača svih kandidata za četiri najveća grada u projekciji drugog kruga prema izlaznim anketama Ipsosa.

Kakav je profil birača Tomislava Tomaševića i Miroslava Škore koji se u Zagrebu u drugom krugu lokalni izbora bore za gradonačelničku fotelju, otkriva istraživanje Dnevnika Nove TV. Među Tomaševićevim biračima dominiraju žene - kojih je 52 posto. Prilično ih je više u odnosu na muškarce koji su mu dali glas - njih je 35,4 posto.

Miroslavu Škori većim dijelom povjerenje daju muškarci, njih je 45 posto. Žena je kod Škore nešto manje 41,4 posto. Oko 13 posto birača odbilo je reći svoje demografske podatke.

Kada pogledamo godine, odnosno dobnu strukturu, Škoru najviše podupire skupina birača starih od 45 do 59 godina. Zanimljivo je izdvojiti i postotak mladih od 18 do 29 godina, koji su u strukturi njegovih birača zastupljeniji nego što je to slučaj kod Tomaševića.

Kod Tomaševića je, pak, najviše onih koji bi mu dali glas u drugom krugu od 30 do 44 godine. U Splitu, kada zanemarimo nešto viši broj onih koji ne žele dati demografske podatke, Ivica Puljak ima više žena u strukturi birača, ali i onih starijih od 60 godina.

Žena je gotovo 50 posto, a muškaraca gotovo 40 posto. Birači od 30 do 59 godina praktički čine polovicu birača koji bi ga zaokružili i u drugom krugu.

Njegov konkurent Vice Mihanović također ima izraženu podršku žena - više od 46 posto. Kod njega također možemo vidjeti da odskaču birači od 45 do 59 godina. Zanimljivo je vidjeti da u Rijeci oba kandidata mogu računati na snažnu podršku žena. Žene prevladavaju u profilu i jednog i drugog kandidata. Kod Marka Filipovića čak 53 posto žena, a kod Davora Štimca njih 50 posto.

Ono je specifično za Rijeku jest velika razlika u dobi. Štimac u strukturi ima značajno mlađe birače od Filipovića.

I u Osijeku će žene biti važne. Bitka je neizvjesna. Kod Ivana Radića za nijansu prevladavaju žene - 51 posto, kod Berislava Mlinarevića je njih 50,5. Osim što je u Osijeku najmanji udio onih koji ne žele reći svoje podatke, profili birača obojice kandidata zapravo su vrlo slični. Iako su svi kandidati muškarci, morat će se itekako posvetiti ženama ako žele pobjedu za 12 dana.