rat farmaceuta na pomolu

Moderna tuži Pfizer/BioNTech za kršenje patenta zbog cjepiva protiv covida

26.08.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Moderna tuži Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech za kršenje patenta u razvoju prvog cjepiva protiv bolesti COVID-19 odobrenog u Sjedinjenim Američkim Državama, navodeći da su kopirali tehnologiju koju je Moderna razvila godinama prije pandemije

Tužba, kojom se traži neodređena novčana odšteta, podnesena je Okružnom sudu SAD-a u Massachusettsu i Regionalnom sudu u Düsseldorfu u Njemačkoj, objavila je Moderna u petak u priopćenju za javnost, prenio je Reuters.

'Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu tehnološku platformu mRNA koju smo uveli, uložili milijarde dolara u stvaranje i patentirali je tijekom desetljeća koje je prethodilo pandemiji bolesti COVID-19', rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel u izjavi.

Moderna Inc, samostalno, i partnerstvo Pfizer Inc i BioNTech SE bile su prve dvije skupine farmaceuta koje su razvile cjepivo za koronavirus.

Samo deset godina stara, Moderna, sa sjedištem u Cambridgeu, Massachusetts, bila je inovator u tehnologiji cjepiva messenger RNA (mRNA) koja je omogućila neviđenu brzinu u razvoju cjepiva protiv covida-19.

Proces odobravanja koji je prethodno trajao godinama dovršen je za nekoliko mjeseci, uglavnom zahvaljujući otkriću mRNA cjepiva, koja uče ljudske stanice kako napraviti protein koji će pokrenuti imunološki odgovor.

BioNTech sa sjedištem u Njemačkoj također je radio na ovom polju kada je sklopio partnerstvo s američkim farmaceutskim divom Pfizerom.

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je hitnu upotrebu cjepiva protiv covida-19 prvo Pfizeru i BioNTechu u prosincu 2020., a tjedan kasnije i Moderni.

Moderna tvrdi da su Pfizer i BioNTech bez dopuštenja kopirali tehnologiju mRNA koju je Moderna patentirala između 2010. i 2016., mnogo prije nego što se COVID-19 pojavio 2019. i globalno eksplodirao početkom 2020.

Na početku pandemije Moderna je rekla da neće provoditi svoje patente protiv covida-19 kako bi pomogla drugima da razviju vlastita cjepiva, posebno za zemlje s niskim i srednjim prihodima. No u ožujku 2022. izjavila je da očekuje od tvrtki kao što su Pfizer i BioNTech da poštuju njezina prava intelektualnog vlasništva. Rekli su da neće tražiti odštetu za bilo koju aktivnost prije 8. ožujka 2022.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Patentni sporovi nisu neuobičajeni u ranim fazama nove tehnologije, navodi Reuters.

Pfizer i BioNTech već se suočavaju s višestrukim tužbama drugih tvrtki koje tvrde da cjepivo tog partnerstva krši njihove patente. Pfizer/BioNTech rekli su da će snažno braniti svoje patente.

Njemački CureVac je, naprimjer, također podnio tužbu protiv BioNTecha u Njemačkoj u srpnju. BioNTech je u izjavi odgovorio da je njegov rad originalan.

Moderna je također tužena za kršenje patenata u Sjedinjenim Državama i ima tekući spor s američkim Nacionalnim institutom za zdravlje oko prava na tehnologiju mRNA.

U izjavi od petka Moderna je rekla da je Pfizer/BioNTech prisvojio dvije vrste intelektualnog vlasništva.

Jedan je uključivao strukturu mRNA, za koju Moderna kaže da su je njeni znanstvenici počeli razvijati 2010. i da su je prvi potvrdili u ispitivanjima na ljudima 2015.

'Pfizer i BioNTech uzeli su četiri kandidata za cjepivo u kliničko testiranje, što je uključivalo opcije koje bi zaobišle Modernin inovativni put. Pfizer i BioNTech, međutim, na kraju su odlučili nastaviti s cjepivom koje ima istu kemijsku modifikaciju mRNA kao i naše cjepivo', stoji u priopćenju Moderne.

Drugi navodni prekršaj uključuje kodiranje šiljastog proteina pune duljine, za koji Moderna kaže da su to njihovi znanstvenici razvili dok su stvarali cjepivo za koronavirus koji uzrokuje respiratorni sindrom Bliskog istoka (MERS).

Iako cjepivo protiv MERS-a nikada nije izašlo na tržište, njegov razvoj pomogao je Moderni da brzo plasira svoje cjepivo protiv covida-19.