ljetni angažman

Milanovićeva putovanja: U posljednja dva mjeseca samo na gorivo za helikoptere i brodove potrošeno 330 tisuća kuna, otkriveno i gdje je sve bio

27.08.2020 u 08:59

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović, kako pokazuju podaci do kojih je došao Jutarnji list, često za svoja putovanja koristi vojni helikopter, pa je tako od 19. lipnja do 23. kolovoza za njegove potrebe helikopter Ministarstva obrane dizan čak 14 puta. Ukupno je za potrebe predsjednika Republike u ta dva mjeseca utrošeno 55 sati leta helikopterom

Troškovi privatnog putovanja predsjednika do Albanije motornom jahtom Hrvatske ratne mornarice “Učka”, kako doznaje Jutarnji list, iznose 75.000 kuna, dok su troškovi službenog putovanja u Crnu Goru ophodnim brodom “Omiš-31” do Tivata iznosili 35.000 kuna. Ukupno je, dakle, za potrebe predsjednika na putovanja helikopterom i brodom u dva mjeseca samo na gorivo potrošeno 330.000 kuna.

Svrha koja se navodila u zahtjevima Ministarstvu obrane za predsjednika bila je za “potrebe programa, protokolarne aktivnosti”.

Tako je, kako doznaje Jutarnji list, Milanović vojnim helikopterom 19. lipnja letio iz Zagreba za Brijune. Isti je dan s Brijuna odletio za Zemunik, gdje je sudjelovao u službenom protokolu i svečanosti dodjele letačkog znaka polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota. Nakon tog događaja Milanović je ponovno odletio na Brijune, a s Brijuna isti dan u Zagreb.

Nije jasno ni što je Milanović 22. lipnja radio u Čilipima. Ponovno je putovao helikopterom, a iz Čilipa se u Zagreb vratio 23. lipnja.

Jutarnji list dalje navodi kako je 23. kolovoza iz Zagreba Zoran Milanovićem letio helikopterom na Mljet i vratio se isti dan, ali nije jasno što je taj dan radio na Mljetu jer u službenom rasporedu nije bilo nikakvih najava.

Kako su doznali iz Ministarstva vanjskih poslova, Veleposlanstvo RH u Tirani bilo je obaviješteno o boravku predsjednika Milanovića u Albaniji.

Peđa Grbin, kandidat za predsjednika SDP-a, kaže da iz Ureda predsjednika moraju dati sva objašnjenja vezana uz putovanje u Albaniju i susret s premijerom te države.

Je li Milanović bio u Albaniji u (polu)privatnom ili službenom aranžmanu te je li primjereno za takav put koristiti značajne vojne resurse? Bivši predsjednik Stjepan Mesić nije želio ništa komentirati, a Ivo Josipović kaže da je očito da posjet Albaniji nije bio državni.

Objašnjavajući razliku između (polu)privatnog i službenog putovanja državnika, bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da je ta granica za štićene osobe prve kategorije “gotovo nevidljiva” i da o nekim stvarima prilikom putovanja ne odlučuju oni, već sigurnosna služba.