albanski mediji objavili i fotografije

Cure novi detalji o Milanovićevom izletu u Albaniju: Nije koristio samo brod ratne mornarice, već i helikopter

25.08.2020 u 19:06

Bionic
Reading

Kratki posjet Albaniji predsjednika RH Zorana Milanovića koji se zbio 12. i 13. kolovoza pod lupom je hrvatske javnosti nakon što je zbog tog izleta predsjednik anonimno prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Milanović se danas zapetljao u očitovanju o posjetu svom prijatelju albanskom premijeru Ediju Rami, a detalje tog posjeta iscurili su u javnost zahvaljujući albanskim medijima

Prema pisanju albanskog portala Lajme Durrës Milanović je u Albaniju stigao brodom Hrvatske ratne mornarice 'Učka' i to zajedno s obitelji.

'Vojni brod Učka, na kojem je bila hrvatska predsjednička obitelj, bio je usidren kraj albanske obale posljednja dva dana. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odabrao je južnu obalu Albanije za odmor u ovim vrućim kolovoznim danima', piše ovaj portal.

Objavili su i fotografiju Učke usidrene kraj obale Himere. 13. kolovoza, kada je tekst objavljen, naveli su i da je tog dana Milanović ručao s premijerom Ramom i njegovom obitelji.

Zaustavili su se i u Gjirokastri, gdje su posjetili dvorac, kuću Ismaila Kadarea i bazar.

  • +5
Jahta 'Učka' Hrvatske ratne mornarice Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Portal Telegram javlja kako su albanski mediji objavilii fotografiju druženja na kojem su i Milanovićeva supruga i sin.

Jutarnji list piše kako je Ured predsjednika službeno zatražio od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod “Učka”, ali nisu naveli u koje svrhe. Brod je naručen za razdoblje od 11. do 14. kolovoza za putovanje u Albaniju. Istodobno, 11. kolovoza letio je vojnim helikopterom s Hvara, gdje je ljetovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovno koristio 14. kolovoza na relaciji Dubrovnik - Hvar.

'Učka' je 39 metara duga motorna jahta. Porinuta je u more 1963. godine u Korčuli u tamošnjem brodogradilištu pod imenom 'Podgorka'. Brod koji ima rezidencijalnu namjenu, nakon 90-tih je dobio sadašnje ime. 

Augustin Urlić, zapovjednik 'Učke' za Slobodnu Dalmaciju 2014. je kazao: Upravo u tim foteljama u kojima ste se smjestili sjedili su Tito i brojni svjetski državnici onoga vremena, naročito iz Pokreta nesvrstanih. Bili su tu Naser, Nehru, Sadat, Gaddafi, ali i filmske dive Elizabeth Taylor, Sopfia Loren... Plovio je brodom i predsjednik Franjo Tuđman, pa Ivo Josipović. Stjepan Mesić ovaj brod nije koristio'.

Prema ovim informacijama, možemo spekulirati da se predsjednik prvo vojnim helikopterom vjerojatno prevezao s Hvara do Dubrovnika, a da se onda u Dubrovniku ukrcao na brod Hrvatske ratne mornarice i otplovio do Albanije. Pri povratku iz Albanije brod je očito uplovio u Dubrovnik, a predsjednik se potom vjerojatno helikopterom vratio u državnu rezidenciju na Hvaru, gdje je provodio odmor. Inače, za sat leta helikopterom potrebno je oko 800 litara kerozina, dok litra kerozina košta pet kuna, pa sat leta vojnim helikopterom košta 4000 kuna.

Milanović se očitovao Povjerenstvu

Nakon što je netko anonimno prijavio predsjednika Zorana Milanovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog puta u Albaniju, on se danas pak očitovao tom tijelu.

Podsjetimo, Milanović je prije dva tjedna otputovao u Albaniju s ljetovanja na Hvaru i to na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame, s kojim je prijatelj niz godina i kojeg je prema nekim neslužbenim informacijama savjetovao dok nije bio politički aktivan.

Iz Ureda predsjednika potvrđuju da je Milanović 12. i 13. kolovoza boravio u Albaniji, na poziv premijera Albanije Edija Rame. 'Putovanje predsjednika RH je bilo u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti. Napominjemo da prilikom svih posjeta, posebno kada se radi o posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik RH uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku', stoji u očitovanju Ureda predsjednika.

Zoran Milanović i Edi Rama na sastanku regionalnih lidera u Cavtatu 2014. Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

No, podsjetimo, na dan kad je otputovao u Albaniju iz Ureda predsjednika medije su izvijestili da predsjednik Milanović privatno boravi u toj državi na osobni poziv predsjednika Vlade Albanije Edija Rame.

Troškovi putovanja koji se odnose na prijevoz, objasnili su dalje u očitovanju iz Ureda predsjednika, podmireni su iz Državnog proračuna. 'Što se tiče troška smještaja, predsjednik RH boravio je u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsjednika Vlade Albanije', pojašnjavaju.

Što se pak tiče informacija da je Milanović svojedobno kroz svoju tvrtku savjetovao Ramu, u Uredu predsjednika kažu: 'Zoran Milanović nije pružao usluge savjetovanja za predsjednika Vlade Republike Albanije, a što je već više puta javno rekao.'