ŠTAKOR UMJESTO JANJCA

Otkriveno 20.000 tona lažno deklariranog mesa

  • Autor: S.S./BBC
  • Zadnja izmjena 03.05.2013 13:24
  • Objavljeno 03.05.2013 u 10:36
Kineska piletina

Kineska piletina

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Više od 900 osoba uhićeno je u Kini zbog prodaje lažno deklariranog ili zaraženog mesa u posljednja tri mjeseca, priopćili su državni mediji. Otkriveno je čak 400 slučajeva prijevare s mesom, a zaplijenjeno je više od 20.000 tona lažno deklariranog mesa

U jednom slučaju, osumnjičeni su pod bravetinu prodavali meso lisica, kuna i štakora, uz dodatak kemikalija.

Izvještaj objavljen u petak posljednji je u nizu vijesti o kršenju standarda sigurnosti hrane u Kini.

U posljednjem slučaju, među primjerima kršenja standarda navedeno je i korištenje hidrogena u obradi kokošjih kandži i ubrizgavanje vode u meso kako bi se povećala njegova težina.

Državna agencija Xinhua izvijestila je da su uhićenja dio nacionalne akcije koja će se sada fokusirati na mliječne proizvode.

Prenosi se i upozorenje jednog državnog dužnosnika da Kina ima 'duboko ukorijenjene probleme sa sigurnošću hrane' koji se moraju riješiti.

Prošle godine, neki dobavljači farmaceutskih tvrtki koristili su ulje reciklirano iz otpadnih slivnika restorana u proizvodnji antibiotika.  U ranijim slučajevima, takvo ulje koristilo se u proizvodnji hrane ili kao kuhinjsko ulje.

Nakon skandaloznog otkrića melamina u mlijeku za nadohranu dojenčadi, kineska javnost zabrinuta je i za sigurnost mliječnih proizvoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!