VIJEĆE ZA SURADNJU

Otkrivamo tko sjedi u ključnom tijelu nove vlasti za kadroviranje

29.01.2016 u 13:28

Bionic
Reading

Dugotrajnim vijećanjem oko političke sudbine Mije Crnoje, uz obrazloženje premijera Tihomira Oreškovića da je on 'kao branitelj koji se borio za ovu zemlju zavrijedio malo pažnje', nova je vlast izgubila dragocjeno vrijeme u odabiru budućih zamjenika i pomoćnika ministara te čelnika u državnim institucijama. Očigledno nitko neće preuzeti odgovornost za imenovanje Mije Crnoje ministrom branitelja, jer za to formalno nema ni razloga - prema verziji Tomislava Karamarka, taj časni čovjek otišao je čista čela i 'nikakav sud ne može govoriti o njegovoj krivnji jer krivnja ne postoji'. Nakon što su nevinog Crnoju ispratili iz Vlade, mogu se posvetiti daljnjem kadroviranju. Za početak, valjalo im je zatvoriti konstrukciju Vijeća za suradnju, tijela koje predstavlja svojevrsnu nadvladu jer će diktirati tempo reformi i predlagati čelne ljude struktura vlasti

S nestrpljenjem se iščekivalo kompletiranje Vijeća za suradnju kako bi to tijelo do iduće sjednice Vlade u četvrtak stiglo predložiti kandidate za zamjenike i pomoćnike svih ministara, možda čak i ministra branitelja - ako do tada bude imenovan nasljednik Mije Crnoje. 

Prema Sporazumu o suradnji u reformskoj vladi, koji su prije sedam dana potpisali Domoljubna koalicija i Most 'uz sudjelovanje stranke Milan Bandić 365', Vijeće za suradnju sačinjavat će 'najviše do sedam predstavnika svake od strana potpisnica'. Pokazalo se da je Domoljubnoj koaliciji to ipak malo, jer su Mostu naknadno predložili da svaka strana umjesto sedam odredi po osam predstavnika u tom tijelu. No moguće je da na tome neće stati - šef Hrasta Ladislav Ilčić najavio je da će 'sigurno biti uključen i predstavnik stranke Milana Bandića', a u to ne sumnja ni Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević. Iz stranke Bandić Milan 365 zasad ne odgovaraju na pitanje tportala hoće li i oni biti predstavljeni u Vijeću za suradnju.

Domoljubnu koaliciju zastupat će HDZ-ovci Milijan Brkić, Ivan Šuker, Damir Jelić i Tomislav Čuljak, a od njihovih koalicijskih partnera tu su Ladislav Ilčić (Hrast), Ilija Ćorić (HSS), Darinko Kosor (HSLS) i Pero Ćorić (HSP AS). U međuvremenu, i Most je  odredio svoje predstavnike, a to su Ivan Kovačić, Ante Čikotić, Ines Strenja Linić, Miro Bulj, Dario Čehić, Bruno Iljkić, Ladislav Turčinović Miroslav Šimić.

Milijan Brkić izbjegao je odgovor na pitanje saborskih izvjestitelja zašto je HDZ tražio proširenje sastava Vijeća za suradnju. 'Mislim da je to jedna tehnička stvar, jedno provedbeno, operativno tijelo koje će provoditi potpisani Sporazum o suradnji Domoljubne koalicije, Mosta i liste Milana Bandića 365. Sve stvari političke naravi, što se tiče prijedloga zakona i prijedloga imenovanja na određene političke funkcije, provodit ćemo u dogovoru s kolegama iz Mosta', rekao je Brkić.

Upitan hoće li na sjednicama Vijeća za suradnju sudjelovati i Tomislav Karamarko, rekao je da je Vijeće političko tijelo, a 'premijer osoba koja vodi Vladu RH'. Najavio je da će se Vijeće sastajati ovisno o potrebi: najmanje jednom mjesečno, a i 'svaki put kad postoji nekakvo političko pitanje'. Sastanci će se održavati 'ili u prostorijama Mosta, ili u Klubu HDZ-a u Saboru ili u prostorijama HDZ-a'. Članovi Vijeća su usuglašeni, a Vijeće će se 'najvjerojatnije sastati sljedeći tjedan'.

Uloga Vijeća za suradnju

Vijeće za suradnju zaduženo je za nadzor i promicanje suradnje u provedbi Sporazuma o suradnji u reformskoj vladi.

Vijeće za suradnju raspravljat će o pitanjima od temeljne važnosti za suradnju što uključuje i predlaganje određenih kadrovskih rješenja. Vijeće će nastojati razriješiti moguća sporna pitanja koja bi se pojavila u vođenju državnih politika. Ako neko pitanje ne bude tako uređeno, nastojat će se iznaći način na koji se suradnja može nastaviti uz poštovanje međusobnog razmimoilaženja u stanovitom pojedinačnom pitanju', stoji u Sporazumu o suradnji Domoljubne koalicije i Mosta, uz dodatak da će se Vijeće sastajati jednom mjesečno, a na zahtjev jedne od strana može se - uz najavu od barem 48 sati – sazvati i izvanredna sjednica Vijeća.

Ivan Kovačić iz Mosta najavio je da u Vijeću neće biti nadglasavanja, već će se članovi Vijeća za suradnju 'dogovarati konsenzusom'.

'Ustvari, nećemo ništa ni dogovarati niti ćemo voditi neku politiku kao što je pisalo u medijima, da je to Vijeće za suradnju nekakva nadvlada ili vlada u sjeni. Mi ćemo jednostavno raspravljati o temama, da nema nikakvih razgovora preko medija, nego ćemo otvarati teme. Naravno da će zadnju riječ o svemu imati ministri u Vladi i premijer', rekao je Kovačić.

A čemu uopće Vijeće za suradnju? 'Jednostavno da bi bila bolja suradnja, da se ne događaju nikakva prepucavanja preko medija i da svaku temu možemo mi barem načeti, a naravno da će se svaka tema dalje raspravljati na Saboru i u Vladi', odgovorio je mostovac Kovačić.

Opovrgnuo je pretpostavku da će Vijeće usporavati rad Vlade. 'Mislim čak da će ga ubrzati, jer neće ostavljati neke nedorečene stvari ili teme o kojima već nismo raspravljali.'

Objasnio je Kovačić i kako će Vijeće kadrovirati.  'Čelni ljudi javnih tvrtaka valjda idu na javne natječaje. Mi možemo davati prijedloge naših pomoćnika ministara za kvote ministarstava koje smo dobili, jednako kao što smo davali i za ministre, ali da ćemo kadrovirati u javnim tvrtkama, pa dajte, molim vas... Mi ćemo davati kandidate za pomoćnike ministara, a javne tvrtke idu na javni natječaj', rekao je predsjednik Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista u Saboru.

Ladislav Ilčić poručio je da će sigurno biti uključen i predstavnik stranke Milana Bandića. Naveo je da Vijeće za suradnju 'nije fiksno tijelo već će se ono proširivati ljudima koji će biti stručni za određenu temu koja će se u tom trenutku raditi'.

Što znači nefiksno tijelo? 'To znači da ćemo mi u svoj rad, kad će neka od strana imati neki prijedlog zakona, pozvati i one ljude koji će biti stručni za tu tematiku da pojasne svima nama i da zajedno dođemo do zajedničkog stava.'

Je li to svojevrsna paralelna vlada? 'Logično je da koordiniramo naš stav unutar Sabora i to je tako unutar svakog predstavničkog tijela, od lokalne do državne razine', kazao je Ilčić.

Ni on ne misli da će Vijeće usporavati Vladu. 'Sigurno neće, vjerujem da će umnogome dobivati kvalitetan input od Vlade i da ćemo mi u Saboru, koji je ipak zasebno tijelo, moći kvalitetno, afirmativno i konstruktivno raspraviti sve te teme', kazao je Ilčić.

Pero Ćorić izvijestio je da će sve stranke koje su dio vladajuće koalicije iznijeti svoje kandidate, na toj osnovi ih birati i predlagati premijeru Tihomiru Oreškoviću i ostalima. 'Naš kriterij je da zaista biramo stručne i sposobne, ne nužno stranački opredjeljene ljude. Kao predstavnik HSP-a AS uvjeren sam da će veliki broj izabranih na visoke dužnosti unutar Vlade i svih ovih tijela biti iz redova HSP-a AS jer mi obilujemo s mladim i stručnim kadrovima. Ista situacija je i sa svim drugim strankama', kazao je Ćorić.

'Primarni cilj nam je promijeniti svu staru garnituru, zamjenike i pomoćnike ministara, iz poznatih razloga jer tamo se radi o stranačkim uhljebima, radi se o ljudima koji su nesposobni da obavljaju tako visoke dužnosti', zaključio je Ćorić.