PIŠEM TI PISMO

Otkrivamo što je Uprava ZGH odgovorila Bandiću na zahtjev za izmjenu ugovora

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 27.05.2015 19:40
  • Objavljeno 27.05.2015 u 19:40
Dejan Fičko i Milan Bandić

Dejan Fičko i Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/ Davor Puklavec

Uprava Zagrebačkog holding (ZGH) odgovorila je očekivano negativno gradonačelniku Milanu Bandiću na zahtjev da se odreknu svojih ugovora koji im garantiraju isplatu izdašne otpremnine u slučaju da ih Bandić odluči maknuti. Tportal donosi pisanu korespondenciju između Uprave ZGH i gradonačelnika

Rok koji im je Bandić dao za očitovanje istekao je danas u podne, a u negativnom odgovoru pet članova Uprave na čelu s Dejanom Fičkom navode kako razloga za izmjenu ugovora nema jer smatraju da su Ugovori koje su potpisali povoljniji za ZGH, nego za članove Uprave.

Nadalje navode da im Ugovor osigurava radno mjesto (samo i jedino ako kvalitetno obavljaju svoje radne zadatke) četiri godine bez mogućnosti ostanka u radnom odnosu nakon završetka mandata, što do sada nije bio slučaj.

'U svojem dopisu i kroz medijske objave navodite potrebu usklađivanja Ugovora u skladu s vremenom u kojem živimo. Vjerujem da zbog puno obveza koje su Vas dočekale nakon višemjesečnog izbivanja niste imali vremena temeljito pregledati naše Ugovore o pravima i obvezama. Ugovori koji su nam ponuđeni i koje smo potpisali usklađeni su s uvjetima vremena u kojem živimo i s pozicijom koju obnašamo. Ugovori o pravima i obvezama sadašnje Uprave su na ODREĐENO VRIJEME od četiri godine te su naša primanja niža od primanja prijašnje Uprava Zagrebačkog holdinga. Dakle, ne radi se o MENADŽERSKIM ugovorima, kako se provlači kroz medije', stoji u odgovoru Uprave gradonačelniku.

Bandić je, podsjetimo, od Uprave Holdinga tražio da nove ugovore zbog stavke velikih otpremnina.

Naime, prema članku 20. Ugovora u slučaju da se on raskine prije isteka roka na koji je sklopljen ili u slučaju opoziva prije isteka mandata, a bez utvrđenog važnog razloga članu Uprave pripada pravo na otpremninu u iznosu od pola bruto plaće za svaki mjesec od dana raskida do dana utvrđenog isteka mandata. Osnovna bruto plaća članova uprave iznosi 33.000 kuna, a ugovori su koncem ožujka potpisani na četiri godine.

Uprava ZGH podsjeća Bandića da je do sada bila praksa da su svi članovi Uprave koji su smijenjeni ili kojima je istekao mandat imali pravo (koje su do sad gotovo svi iskoristili) nastaviti svoj radni odnos u Zagrebačkom holdingu na mjestima pomoćnika i savjetnika Uprave, što je rezultiralo značajnim troškovima Društva.

'Pojedini savjetnici i pomoćnici Uprave koje smo zatekli u Društvu imaju veća primanja, ne samo od članova Uprave, već i od predsjednika Uprave i kao nagradu (za smjenu) i Ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Radi boljeg razumijevanja - godišnji trošak smijenjenih članova prethodne Uprave na novim radnim mjestima, a sukladno njihovim važećim Ugovorima iznosi 2,5 milijuna kuna godišnje!

Primjera radi, ako nas Društvo opozove danas, za što ne postoji nijedan valjan razlog, trošak otpremnina iznosio bi bruto 2,7 milijuna kuna. Ako nas Društvo opozove nakon dvije godine od početka mandata, kao što je bio slučaj s prethodnom Upravom, trošak za društvo iznosio bi bruto 1,45 milijuna kuna jednokratno!' zaključuju u Upravi.

Na potezu je sada gradonačelnik Bandić koji odavno najavio da će ih smijeniti, jer njemu 'ne treba agencija da bi mu izabrala poslovođu za tvrtku'. U tom slučaju morat će iskeširati pozamašnu svotu koju daju građani, a onda bi moglo ispasti da on ne korespondira s vremenom u kojem živimo jer razloga za smjenu, osim njegova  kaprica, zasad nije bilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!