BIROKRATSKO ZAKOPAVANJE

Otkrivamo gdje je zapela selidba predsjednice s Pantovčaka

19.12.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilično je studiozno prionula ispunjavanju predizbornog obećanja o preseljenju Ureda predsjednice s Pantovčaka na neku drugu, jeftiniju lokaciju, osnovavši Povjerenstvo za izradu stručnog nalaza o smještajnim potrebama Ureda predsjednice Republike Hrvatske, a ono zasjeda već godinu i devet mjeseci, ali konačno rješenje se ne nazire

Kako je obećanje o preseljenju i smanjenju obima Ureda predsjednice bilo jedno od glavnih obećanja prije nego što je Kolinda Grabar Kitarović došla na Pantovčak, zanimalo nas je dokle se stiglo s ispunjenjem. Iz odgovora Ministarstva državne imovine, u koje je prerastao Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a koje je uključeno u proces odabira nove lokacije, razvidno je da je cijeli postupak birokratiziran do krajnosti.

Dakle, iz Ministarstva državne imovine navode da se Povjerenstvo za izradu stručnog nalaza o smještajnim potrebama Ureda predsjednice Republike Hrvatske višekratno sastalo u protekla dva mjeseca te je na posljednjoj sjednici, održanoj 1. prosinca 2016., članovima Povjerenstva prezentirana Analiza prostornih potreba Ureda predsjednice RH, koju je temeljem zahtjeva Povjerenstva izradila Hrvatska komora arhitekata.

Zanimljivo je da na službenim stranicama Ureda predsjednice nema nikakve obavijesti o sastancima Povjerenstva u protekla dva mjeseca. Posljednja obavijest o sastanku Povjerenstva je iz ožujka ove godine, kada je u njegovom radu prvi put sudjelovao Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Na kraju tog sastanka zaključeno je da će se na sljedećoj sjednici Povjerenstva DUUDI-ju predati stručni nalaz o smještajnim potrebama Ureda predsjednice, čime će Povjerenstvo, sukladno Odluci o pokretanju postupka za određivanje sjedišta Ureda predsjednice, ispuniti svoju zadaću i okončati rad. Ali iz odgovora Ministarstva državne imovine jasno je da Povjerenstvo još radi i da odgovor na pitanje kamo će predsjednica s Pantovčaka još nije pronašlo.

Sljedeći korak, prema odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva državne imovine, taj je da će analiza koju je izradila Hrvatska komora arhitekata, zajedno s dodatnim pojašnjenjima zatraženim na posljednjoj sjednici Povjerenstva i separatom o sigurnosnim zahtjevima, činiti konačni stručni nalaz.

'Imajući u vidu kriterije racionalnosti i mogućih ušteda za državni proračun, Povjerenstvo će na temelju konačnog stručnog nalaza, analizom postojećih prostornih kapaciteta i njihovom usporedbom s raspoloživim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske, utvrditi odgovarajući prostor za trajno sjedište', objašnjavaju iz Ministarstva državne imovine.

Koliko će godina biti potrebno da se analiza, dodatna pojašnjenja i separat sigurnosnih službi sastave u konačan stručni nalaz na osnovi kojeg će se analizirati postojeći raspoloživi prostorni kapaciteti u vlasništvu Republike Hrvatske, ne navodi se, ali tvrdi se da će to biti provedeno u najkraćem mogućem roku. Novi predsjednički izbori predviđeni su krajem 2019. godine.


Tko sjedi u Povjerenstvu za izradu stručnog nalaza

Prema odluci predsjednice Republike objavljenoj u Narodnim novinama (br.36/2015), članovi Povjerenstva iz Ureda su: predstojnica Ureda Anamarija Kirinić, glavna tajnica Ureda Mirjam Katulić, savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović i šefica protokola Tina Toedtling. Vanjski članovi Povjerenstva su predstavnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, tj. Ministarstva državne imovine, predstavnik Sigurnosno-obavještajne agencije, predstavnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, predstavnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, predstavnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, predstavnik Hrvatske komore inženjera građevinarstva i predstavnik Hrvatske komore arhitekata.