FACEBOOK AKTIVISTI

'Otkrijte i kaznite trovače pasa u Zagrebu!'

04.03.2013 u 21:30

Bionic
Reading

Aktivisti Fecebook grupe 'Ustanimo na noge i zaustavimo trovanje pasa!' danas su na središnjem zagrebačkom trgu građanima dijelili letke i skupljali potpise na peticiju kojom zahtijevaju od nadležnih da odgovorne za bacanje otrova po Zagrebu otkriju, procesuiraju i kazne

Peticijom, koju je pokrenulo Društvo za zaštitu životinja Kanellos, zahtjeva se da nadležna tijela u Zagrebu i u Hrvatskoj otkriju, procesuiraju i kazne odgovorne za postavljanje otrova u Zagrebu tijekom veljače, čime je, ističu, izazvana smrt većeg broja pasa te namjerno ugroženo zdravlje i život ljudi i životinja na području grada. Traže i da se u Hrvatskoj zabrani slobodna i nekontrolirana prodaja otrova i drugih tvari opasnih za ljude i životinje.

Najavili su i podnošenje kaznenih prijava protiv za sada nepoznatog počinitelja zbog onečišćenja okoliša, ubijanja ili mučenja životinja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i dr.

Organizatorica grupe na Fecebooku Marija Kovačević izjavila je novinarima da nisu ugroženi samo psi i ostali ljubimci nego i djeca. Ovo je prešlo sve granice, to je kriminal, više ne možemo normalno niti hodati po Zagrebu, u strahu smo, istaknula je. Rekla je da je zasad u Fecebook grupi više od 7500 građana i da njihov broj raste. Na letcima koje su dijelili, građane se upućuje da paze na djecu, da pse drže na uzicama; savjetuju da ako na psu primijete simptome trovanja (drhtanje, povraćanje, grčevi) daju aktivni ugljen i odmah odu veterinaru. Na letku su i fotografije koje prikazuju vrste otrova uz poziv grđanima da ako primijete nešto slično zovu policiju na broj 192.