LJETNO PREKOPAVANJE ZAGREBA

Otkrijte gdje će biti prometni čepovi!

30.06.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Prometna gužva u Zagrebu dugogodišnji je problem, a radovi na prometnicama ili pak redovni servis semafora usred jutarnje gužve dodatno stanjuju živce zagrebačkim vozačima. Kako bi se stvaranje gužve izbjeglo, radovi bi se morali izvoditi noću, kako je to slučaj u svim civiliziranim metropolama

Iako je ljeto sinonim za prekapanje Zagreba, radovi koje Grad i Zagrebačke ceste izvode tijekom jutra i poslijepodneva uzrokuju prometne čepove. Zašto se ne radi noću? Službeni odgovor iz Grada glasi: građani se žale na buku. No, prema našim neslužbenim informacijama, izvođači su škrti te radnicima ne žele plaćati skupe noćne satnice.

Direktor Zagrebačkih cesta Željko Dukić rekao je da se radovi na važnim prometnicama izvode uglavnom subotom i nedjeljom.

  Pojasnio je da se, na primjer, asfalterski radovi ne mogu obavljati po noći jer je potrebna 'vizualna kontrola'. Za ljetne mjesece čuvaju se najfrekventnije ulice. 'Radove u nekim ulicama možemo raditi tijekom cijele godine, no neki se zahvati moraju odvijati kad je u gradu manja gužva', pojasnio je za tportal Dukić.

Slika govori više od riječi: tijekom noći se ipak može asfaltirati (na slici: noćno asfaltiranje kraka pulske zaobilaznice i kružnog toka)


Bez obzira na gužvu, Dukić kaže da je nekada bolje ulicu zatvoriti na četiri dana nego radove obavljati pet puta dulje, poput Kišpatićeve ulice.

No Zagrebačke ceste ne odlučuju na svoju ruku o lokacijama i tempu izvođenja radova. Oni predlažu ulice koje bi trebalo rekonstruirati te se nakon toga saziva komisija na kojoj su predstavnici Grada, policije, Zagrebačkih cesta, ZET-a, a kada se odlučivalo o asfaltiranju Pantovčaka, u komisiji je bila i predstavnik iz Ureda predsjednika. Tada se dogovara smije li se i kada određena trasa zatvarati za promet.

Da se ne bi dva puta u godinu dana kopala ista ulica, odluka o rekonstrukciji ovisi i o stanju vodovoda, plinovoda ili pak kanalizacije. 'Odluka komisije o izvođenju radova ide podružnicama Vodovodu, Plinari, Elektri itd. Ako oni sljedeće dvije do tri godine na toj lokaciji ne misle ništa raditi, onda se može donijeti odluka o sanaciji', pojasnio je proceduru Dukić.

GDJE I KADA SE KOPA?

Iako je gradska blagajna prazna, i ovog ljeta u Zagrebu će se izvoditi niz radova. Stoga se pripremite na gužvu. Riječ je o sljedećim lokacijama: Kustošijanska ulica, kružni tok Jordanovac - Kišpatićeva ulica, kružni tok Ulica Ivana Brlić Mažuranić - Stenjevčka ulica i kružni tok Radnički put - Servisna cesta - Slavonska avenija.


Srpanj

Asfaltiranje Pantovčaka traje od 11. lipnja do 4. srpnja. Radovi na Ulici Oboj od 5. do 15. srpnja. Radovi na Aleji Bolonja od 5. do 25. srpnja. Na Gornjem Prekrižju i Resniku kopat će se od 1. do 8. srpnja, radovi na Bistričkoj rolaze na red od 8. do 12. srpnja, a u Heinzlovoj od 12. do 19. srpnja. Gužve na Ilici kod Kustošije možete očekivati između 19. i 29  srpnja. 26. srpnja počinju radovi u Držićevoj i završavaju 4. kolovoza, a istog dana počinje zahvat i na Gornjem Bukovcu, koji završava 10. kolovoza.

Kolovoz

U kolovozu počinju radovi u Sarajevskoj ulici, od 4. do 8. kolovoza, na Jadranskoj aveniji od 9. do 17. kolovoza, u Zvonimirovoj ulici od 10. do 17., u Ulici Vrhovec i Mandaličinoj od 18. do 30. Radovi na Trgu kralja Tomislava će se odvijati od 19. do 23. kolovoza, u Mlinovima od 23. do 29. U Štefanovečkoj i Štoosovoj ulici radovi počinju 30. kolovoza, a završavaju 4. rujna, kažu u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.