zlatni padobran

Kovačević ima pravo na 407.000 kuna otpremnine, Janaf kreće u osporavanje?

21.09.2020 u 21:48

Bionic
Reading

Vlada će već na idućoj sjednici koja je na rasporedu u četvrtak nadzornom odboru Janafa predložiti smjenu uhićenog Dragana Kovačevića s mjesta predsjednika uprave te državne tvrtke. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je potvrdio da će u idućim danima Vlada predložiti i osobu koja bi Kovačevića na tom mjestu trebala naslijediti.

Iako je na čelo Janafa došao kao HNS-ovac, Vlada je Kovačeviću u veljači ove godine poklonila povjerenje da tvrtku vodi još četiri godine.

To se s obzirom na okolnosti neće dogoditi, no kako piše 24 sata Kovačević u svom ugovoru ima 'osigurač' u slučaju da ga Vlada smijeni prije kraja mandata. Naime, Kovačević je navodno dogovorio da ima pravo na otpremninu od devet plaća ili pravo da ostane u tvrtki raditi kao savjetnik uprave.

Kada je 2012. godine postavljen na mjesto šefa uprave Janafa, Kovačević je imao neto plaću od 18.800 kuna. Međutim, ta su primanja u ovih osam godina narasla na 25.700 kuna koliko je prijavio u zadnjoj imovinskoj kartici.

No, isplata otpremnine se računa prema bruto plaći jer se računaju i porezi i doprinosi. Kako je njegova bruto plaća nešto viša od 45.000 kuna, za otpremninu bi trebalo izdvojiti oko 407.000 kuna jer ne dolazi u obzir da ostane savjetnik uprave.

Činjenicu da se Kovačević našao usred korupcijske afere Janaf će iskoristiti kako bi osporio Kovačevićevo pravo na izdašnu otpremninu.

Privođenje Dragana Kovačevića Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Otpremnina je predviđena kad bi predsjednik uprave bio smijenjen u redovnom postupku. Postoji i klauzula u ugovoru koja kaže da će posebno povjerenstvo odlučivati koji su razlozi njegove nemogućnosti obavljanja posla. A kako je jasno zbog čega ne dolazi na posao i zbog čega je smijenjen, oni imaju pravo odlučiti da isplata otpremnine nije opravdana', rekao je za 24 sata izvor upućen u slučaj.