KERUM BALDASARU

'Otići će ti Vlada prije nego ti. Vladat će ti mačkare'

19.02.2015 u 20:10

Bionic
Reading

U nastavku sjednice splitskoga Gradskog vijeća, koja je zbog nedostatka kvoruma prekinuta 12. veljače, povučena je u četvrtak s dnevnog reda točka o izboru novoga člana Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih Nikole Dudaka umjesto dosadašnjeg člana Anđela Mojsovića

Prije povlačenja te točke s dnevnog reda gradonačelnik Ivo Baldasar bio je izvrgnut oštrim kritikama vijećnika HDZ-ove koalicije i zahtjevima za povlačenje te točke jer se, kako su isticali, u Upravno vijeće želi postaviti tajnika mladeži SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Nikolu Dudaka kao bi bio poslušan partiji. Prije nego što je ta točka povučena s dnevnog reda održana je i stanka na kojoj je Odbor za izbor i imenovanje odlučio da se ona povuče.

Baldasar je nakon stanke izvijestio da će se u srijedu održati nova tematska sjednica Gradskog vijeća o stanju u komunalnom poduzeću Prometu, a u ponedjeljak će se predsjednici klubova vijećnika još jedanput sastati radi pripreme za tu sjednicu.


Baldasar je zamjerio vijećnicima HDZ-ove koalicije da često napuštaju sjednice vijeća i tako 'ruše' kvorum i onemogućavaju donošenje odluka. Ako Gradsko vijeće tri mjeseca ne bude moglo donositi odluke, Vlada ga ima pravo raspustiti i raspisivati nove izbore u Splitu, rekao je Baldasar.

Bivši gradonačelnik Kerum na to je rekao: 'Otići će ti Vlada prije nego ti. Gotovo ti je to. Vladat će ti mačkare.' Predsjednik kluba vijećnika HDZ-ove koalicije Petar Škorić rekao je Baldasaru kako je u Upravno vijeće Gradskog kazališta mladih skandalozno predlagati člana 'na SDP-ovoj liniji' umjesto člana koji nije želio biti poslušan SDP-u. Ocijenio je da bi Baldasar trebao dati ostavku i nakon toga raspisati prijevremene izbore u Splitu. 'Čim prije, to bolje jer niste ništa postigli u svojemu mandatu', dodao je Škorić.

Baldasar je odbio takve kritike, ističući da nisu točne te da je sadašnja vlast 'morala čistiti' ono što je ostalo iza HDZ-ove vlasti. 'Nije skandalozno mijenjati člana Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih (Mojsovića) jer on ne provodi politiku kakva je bila dogovorena, nego je promijenio mišljenje', ocijenio je Baldasar.

Luka Podrug
pozvao je Baldasara da prizna svoju pogrešku u vezi s prijedlogom promjene člana Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih i tako prekine cirkus zbog kojeg se o Splitu stvara loša slika. Replicirao mu je predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, ističući da se u Gradskom vijeću ne stvara cirkus, nego je sve u skladu s poslovničkim ponašanjem.

Nezavisni vijećnik Ivica Grubišić stao je u obranu Baldasara i rekao da više ne treba dopustiti da se gradonačelnika ucjenjuje. Kerum se obratio izravno Baldasaru rekavši mu da ima loše suradnike. 'Gradonačelnik se gubi i ne zna što radi. Ivo, dali smo ti da vodiš Split, ali ti ga vodiš loše. Vrijeme je da se raspusti gradonačelnik i Gradsko vijeće pa tko što dobije na prijevremenim izborima - neka dobije. Ovo je kokošarenje i rastezanje. U vašoj stranci nema jedinstva, među sobom se gonjate', rekao je Kerum.

Prekinuo ga je predsjednik Gradskog vijeća Ćurković i poručio da se drži teme dnevnog reda, a Kerum mu je uzvratio: 'Morao sam nešto reći, ne mogu tu stati bez veze.' To je izazvalo smijeh vijećnika i novinara.

Nakon povlačenja s dnevnog reda točke o izboru novog člana Upravnog vijeća Gradskog kazališta mladih slijedile su još dvije točke dnevnog reda - o davanju suglasnosti na statut Zaklade za sportsku izvrsnost grada Splita te o imenovanju Elvire Kostić-Šarić za obnašateljicu dužnosti ravnatelja Muzeja grada Splita.

Nakon toga, kasno poslijepodne završena je sjednica koja je počela 12. veljače.