UOČI IZBORA U NIZOZEMSKOJ

Osudom Erdogana Wilders pokušava oživjeti kampanju

08.03.2017 u 21:43

Bionic
Reading

Nizozemski nacionalist Geert Wilders održao je u srijedu manji prosvjed pred veleposlanstvom Turske čijeg predsjednika optužuje da je diktator, pokušavajući pridobiti birače tjedan dana uoči parlamentarnih izbora

Turski političari žele na skupovima u Njemačkoj i Nizozemskoj pridobiti tamošnje Turke da glasaju za proširenje ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana na referendumu u travnju.

Wilders je s nekoliko desetaka pristaša svoje protuislamske Stranke za slobodu prosvjedovao pred turskim veleposlanstvom u Den Haagu.

'Pustite nas na miru, lobirajte u svojoj zemlji i držite se podalje', poručio je Wilders turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu koji planira održati skup u Rotterdamu.

Gladonačelnik tog grada kasnije je objavio da je skup otkazan.

'Gospodin Erdogan je obični diktator', rekao je Wilders. 'Ne bi dopustili lobiranje u našoj zemlji ni za Sjevernu Koreju niti za Saudijsku Arabiju', dodao je i pozvao da se cijela turska vlada proglasi 'nepoželjnom' u Nizozemskoj.

Njegova oporbena stranka, koja želi zabraniti džamije, Kuran, izvući Nizozemsku iz EU-a i zaustaviti ulazak muslimanskih migranata, vodila je u anketama veći dio prošle godine, ali je počela gubiti potporu u odnosu na konzervativne Kršćanske demokrate i radikalno lijeve Socijaliste.