PREMLAĆIVANJE U BIH

Osude napada na profesora Kukića

24.06.2014 u 16:11

Bionic
Reading

Sveučilište u Mostaru, brojne političke stranke i institucije osudile su u utorak napad i premlaćivanje sveučilišnog profesora Slave Kukića te traže otkrivanje počinitelja

Stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH kojega predvodi HDZ BiH najoštrije su osudile fizički napad na Kukića te pozivaju mjerodavna policijska tijela da poduzmu sve potrebno za otkrivanje počinitelja.

'HNS osuđuje i sve češće slučajeve nasilja prema javnim i ne samo javnim osobama, koje pojedinci, interesne i političke grupacije nažalost koriste kao sredstvo u već započetoj političkoj kampanji i za ostvarenje svojih političkih ciljeva', navodi se u priopćenju HNS-a BiH. HNS je odbacio izjave političkih stranaka, udruga i pojedinca koje su unaprijed i bez rezultata istrage već počele s proglašavanjem političkih krivaca.


U dijelu sarajevske javnosti se napad na Kukića povezuje s njegovom žestokom antihadezeovskom retorikom, te oštrim kritiziranjem čelnika ove stranke Dragana Čovića i vodstva koji su sudjelovali na dočeku haaškog osuđenika Darija Kordića u njegovoj rodnoj Busovači

Iz Sveučilišta u Mostaru također su najoštrije osudili napad na Kukića u prostorijama Ekonomskog fakulteta. 'Ovaj potpuno neprihvatljiv čin ničim se ne može opravdati. Izražavamo nadu kako će mjerodavni organi u najkraćem roku otkriti počinitelja i procesuirati ga', navodi se u priopćenju Sveučilišta u Mostaru.

Velikom broju osuda priključili su se iz američkog veleposlanstva koje je istaknulo da 'nasilju, motiviranom političkim ili bilo kojim drugim razlozima, nema mjesta u modernom demokratskom društvu', dok su iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika naveli kako je nasilje svake vrste nedopustivo.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije u utorak su izvijestili kako je policija u nazočnosti državnog odvjetnika ispitala osobu koja je vlasnika vozila u kojemu se dovezao napadač na Kukića.

No, on po navodima glasnogovornika MUP-a HNŽ-a Srećka Bošnjaka ne odgovara opisu napadača, a ne želi govoriti o detaljima komu je posuđivao vozilo.