prozvao članicu izbornog povjerenstva

Oštro upozorenje Dodiku zbog šovinističkih ispada

22.01.2021 u 21:32

Bionic
Reading

Veleposlanstva utjecajnih zapadnh zemalja, te misija OESS-a i Ured visokog predstavnika (OHR) u petak su oštro kritizirali predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovih napada na Središnje izborno povjerenstvo te zemlje te šovinističkog vrijeđanja jedne od članica ovog tijela.

U zajedničkom priopćenju misija OESS-a, OHR i veleposlanstva SAD-a, Velike Britanije i Švedske "najoštrije osuđuju" napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu SIP-a Vanju Bjelicu Prutina.

Ovo reagiranje uslijedilo je nakon što je Dodik u četvrtak ljutito reagirao na odluku SIP-a da poništi rezultate lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju a pritom je izravno vrijeđao srpske članove tog tijela nazvavši ih "fukarama". Uz to je tvrdio kako Bjelica Prutina odluke donosi na temelju činjenice da je udana za Bošnjaka.

"Gospođa koja predstavlja srpski narod je udana ili je bila udana za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Netko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno", kazao je Dodik na tiskovnoj konferenciji.

Prije toga je kazao kako su Bjelica Prutina i Jovan Kalaba, još jedan član SIP-a "srpske fukare".

"U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite", izjavio je Dodik.

Nakon toga mu je upućeno upozorenje kako su ovakvi  napadi na članove neovisne institucije neprihvatljivi te kako takvo ponašanje svakako moraju ispitati ovlašena tijela u BiH odnosno tužiteljstva "što je prije moguće".

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar ranije tijekom dana najavio je kako će prijaviti Dodika Tužitelstvu BiH zbog njegovog istupa i govora mržnje.

"Visoki dužnosnici imaju dodatnu obvezu suzdržati se od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti prouzročene takvom retorikom. Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i osobnih napada", stoji u izjavi misije OESS-a, OHR-a te zapadnih veleposlanstava u BiH.

Oni su također potvrdili potporu SIP-u i naporima da se izborni proces u BiH poboljša sukladno međunarodnim standardima.