civilna zaštita

Osposobljavanje gradonačelnika i načelnika za učinkovito upravljanje krizom: Uče kako komunicirati s medijima, koji su rizici, kako se njima upravlja

27.10.2021 u 11:12

Bionic
Reading

S ciljem učinkovitog upravljanja kriznim događajima u Regionalnom nastavnom centru civilne zaštite u Divuljama u srijedu je održano osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne samouprave i članova stožera Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije

Osposobljavanje su provodili službenici Ravnateljstva civilne zaštite, a otvorio ga je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut​ koji je poručio da je cilj izobrazbe osposobiti novoimenovane čelnike i članove stožera civilne zaštite za učinkovito upravljanje kriznim događajima na razini područne i lokalne samouprave.​ Od 18 pozvanih čelnika iz dviju županija osposobljavanju se odazvalo njih 16.

Trut je novinarima rekao kako su još jučer krenuli s osposobljavanjem u Zagrebu, a to se radi kako bi čelnici dobili informaciju na koji način funkcionira sustav Civilne zaštite, što su im nadležnosti, dužnosti​ i obveze kako bi bili kvalitetniji, suradniji te da bi se komunikacijski kanal između državne i lokalne razine poboljšao. Rekao je i da je u prijedlogu i trenutno na e-savjetovanju Strategija upravljanja rizicima od katastrofa nakon čega bi trebala ići u proceduru donošenja na Vladu nakon čega bi trebala postati obvezujući dokument.

​"Želimo da svi isto funkcioniramo, pa čelnike na osposobljavanju učimo da dobiju informacije na koji način komunicirati, što su im obveze kao čelnicima lokalne samouprave u sustavu Civilne zaštite, kako komunicirati s medijima, koji su rizici, kako se upravlja u rizicima, te kako trebaju biti organizirane postrojbe. Puno tehničkih elemenata će oni danas naučiti", izjavio je Trut.

​Nastavio je kako su velike obveze jedinica lokalne samouprave zato što su oni odgovorni za svoje građane i moraju napraviti sve da stanovnici na njihovom području žive sigurno, a druga im je zakonska obveza​ da izrađuju procjene i planove, da financiraju sustav Civilne zaštite i sve ono što je potrebno da bi mogli u određenom trenutku odgovoriti na određene zadaće.

Puljak: Nakon pandemije i potresa vidjeli koliko je važan sustav CZ

​Na osposobljavanju je bio i gradonačelnik Splita Ivica Puljak koji je kazao da je današnji program koji se odvija u Divuljama potreban svima. Nakon pandemije i potresa sada smo svi svjesni​ da je sustav Civilne zaštite izuzetno važan, rekao je. Danas su učili programe prevencije katastrofa što gradonačelnik Puljak smatra izuzetno važnim.

Upitan je li Split spreman za možebitne katastrofe i ima li dovoljno resursa gradonačelnik je rekao da se svi spremaju za to i trude se da se što bolje spreme, no "nikada se ne možemo dovoljno spremiti na velike katastrofe koje se mogu dogoditi".

"Mi se iz dana u dan trudimo, što pokazuje i današnji događaj, da ako se slučajno dogodi tako nešto na najbolji način reagiramo i zaštitimo naše građane", odgovorio je gradonačelnik Puljak.

Novoimenovani čelnici JLP(R)S dužni su se temeljem odredbi Zakona o sustavu civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite, a članovi stožera civilne zaštite JLP(R)S, temeljem istog zakona, u roku od godinu dana od imenovanja u stožer.

​Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne samouprave do kraja lipnja iduće godine će se obaviti i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite, te će Ravnateljstvo Civilne zaštite organizirati i provesti osposobljavanje za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne samouprave, te 2624 novoimenovanih članova Stožera Civilne zaštite jedinica lokalne i područne samouprave.​